In eerste kwartaal veel minder bouwvergunningen afgegeven

Image source - Pexels.com


Terwijl de bouwsector in Nederland een goed eerste kwartaal van 2022 had met een hogere omzet, daalde het aantal afgegeven vergunningen voor woningbouw fors, meldt het CBS. Er werden vergunningen verleend voor de bouw van zo’n 16.600 woningen, bijna 13 procent minder dan een jaar eerder.

Het aantal afgegeven bouwvergunningen is een goede graadmeter voor het aantal woningen dat in de nabije toekomst gebouwd gaat worden. De gemiddelde doorlooptijd vanaf de afgifte van de vergunning tot het woonklaar is ongeveer twee jaar.

Nederland kampt met een fors woningtekort en het kabinet en gemeenten proberen de nieuwbouw te stimuleren. Het statistiekbureau heeft de verbouwingen van bijvoorbeeld kantoorpanden naar appartementen niet meegerekend in de cijfers.

De bouwomzet steeg in het eerste kwartaal met 8,3 procent ten opzichte van een jaar eerder. De omzet voor hout en andere bouwmaterialen steeg met 11,5 procent.

Kleine bouwbedrijven met maximaal tien medewerkers zagen hun omzet het meest stijgen (+13,6 procent). Dit lijkt in lijn te zijn met de trend dat steeds meer mensen een tweede hypotheek afsluiten om hun woning te verbouwen.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?