IMF somber over stagnerende Nederlandse economie; De prijzen blijven sterk stijgen


Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) is somber over de Nederlandse economie, die volgend jaar nauwelijks groei laat zien, aldus experts van het fonds. Het prijsplafond voor energie dat de overheid in januari invoert, kan niet voorkomen dat het leven volgend jaar over de hele linie nog duurder wordt, zeggen de experts. En hoewel Nederland voldoende energiereserves heeft om het land draaiende te houden, zou het zomaar kunnen dat energietekorten elders in de Europese Unie de energiecrisis in Nederland verergeren.

Een afvaardiging van het fonds deed de afgelopen dagen onderzoek naar Nederland en presenteerde vrijdag de eerste resultaten. De experts denken dat de Nederlandse economische groei in 2022 uitkomt op 4,2 procent, maar die groei komt volgend jaar bijna tot stilstand op 0,6 procent. Toen het IMF in oktober wereldwijde schattingen publiceerde, rekende Nederland dit jaar nog op 4,5 procent groei en in 2023 op 0,8 procent.

Sinds de Russische inval in Oekraïne is energie veel duurder geworden en ben je veel meer kwijt aan boodschappen in de supermarkt. Al met al wordt het leven dit jaar 11,8 procent duurder, berekent het IMF. Door de overheidsmaatregelen zal de inflatie komend jaar flink dalen. Maar dat neemt niet weg dat het totale prijsniveau in 2023 waarschijnlijk nog eens met 4,2 procent stijgt.

Lees ook:  Utrecht is de eerste gemeente die inwoners van het gasnet verjaagt

Het IMF wijst er nogmaals op dat de steunmaatregelen van de overheid weliswaar de impact van de hoge energieprijzen verzachten, maar dat de prijsplafond voor energie het ook moeilijker maakt om de inflatie te doen dalen. Het prijsplafond is namelijk niet gericht op huishoudens en bedrijven die echt hulp nodig hebben, maar eigenlijk heeft iedereen die in Nederland woont er baat bij. De overheid drijft de consumptie aan, zegt het IMF, en dat kan ervoor zorgen dat de prijzen nog verder stijgen. Het vermindert ook de prikkel om energie te besparen.

De IMF-onderzoekers vestigen ook de aandacht op de huizenmarkt, die aan het afkoelen is. De recente daling van de huizenprijzen zou erop kunnen duiden dat veel woningen in Nederland juist overgewaardeerd zijn. Als de huizenprijzen ineens sterker dalen, kunnen sommige huishoudens in de problemen komen.

Het IMF merkt daarentegen wel op dat het grote aandeel hypotheken met een vaste rente en de lange looptijden van hypotheken op dit gebied enige geruststelling bieden. Hierdoor zullen voor veel mensen niet direct vervelende situaties ontstaan.

Lees ook:  ING: vertrouwen onder Nederlandse particuliere beleggers neemt toe

Plaats een reactie