Ikea NL biedt betaald verlof voor geslachtsverandering; Covid-bonussen voor alle werknemers

Image source - Pexels.com


IKEA Nederland is van plan betaald verlof aan te bieden aan werknemers die een geslachtsverandering ondergaan. Het bedrijf heeft hierover overeenstemming bereikt met vakbond FNV. Volgens de nieuwe overeenkomst krijgen IKEA-medewerkers ook een loonsverhoging van 2 procent, inclusief een minimale verhoging van 40 cent per uur. Bovendien komen alle werknemers van het bedrijf wereldwijd in aanmerking voor een coronavirusbonus.

Mensen die een geslachtsverandering ondergaan, kunnen gedurende een periode van tien jaar in totaal 24 weken vrij nemen voor medische en niet-medische behandeling, aldus de vakbond. Ze krijgen loon en hoeven zich niet ziek te melden of buitengewoon verlof op te nemen.

Volgens vakbondsleider Daniëlle Wiek hebben enkele IKEA-medewerkers al verlof aangevraagd voor geslachtsverandering. In Nederland werken veel cao’s nog steeds in termen van genderbinair, zei ze. Genderinclusieve afspraken oogsten brede steun onder vakbondsleden, die in de toekomst andere cao’s inclusiever willen maken, aldus Wiek.

Ook volledig partnerouderschapsverlof van maximaal vijf weken zit in de deal. Vakbondsleden moeten nog stemmen over het nieuwe contract. In de voorwaarden staat dat werknemers ook de mogelijkheid krijgen om hun contract te verlengen en meer uren te werken. Dat zou de werkdruk bij de meubelketen moeten verlichten. Deze nieuwe cao loopt van 1 oktober van dit jaar tot en met 30 september volgend jaar, indien goedgekeurd.

Het moederbedrijf van IKEA, Ingka Group, kondigde ook aan dat alle werknemers wereldwijd een bonus zullen ontvangen voor hun inspanningen tijdens de pandemie. Het meubelzaakbedrijf zegt de medewerkers te willen bedanken voor hun “toewijding en toewijding in deze uitzonderlijke periode”. IKEA maakte tijdens de coronacrisis een snelle overstap naar volledige online verkoop.

Ingka Group betaalt eenmalig 110 miljoen euro aan haar medewerkers wereldwijd. IKEA Nederland krijgt in totaal ruim 4,5 miljoen euro voor haar 6.000 medewerkers in de winkels en klantenservice. De bonus voor IKEA Nederland medewerkers zou gemiddeld 850 euro bruto bruto per persoon moeten bedragen op basis van een fulltime dienstverband.

Ingka Group zei dat “de snelle omschakeling naar e-commerce tijdens de lockdowns en de aanpassing van de winkels om een ​​veilige omgeving voor klanten en personeel te creëren” niet mogelijk zou zijn geweest zonder de inzet van alle medewerkers.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?