Hypotheekaanvragen gehalveerd in 4e kwartaal; Minder woningen verkocht


Het totaal aantal hypotheekaanvragen is in het vierde kwartaal bijna gehalveerd ten opzichte van dezelfde periode een jaar geleden. Ook daalden de aanvragen in het derde kwartaal fors doordat de hypotheekrente fors steeg. Door de hogere rentetarieven droogde de markt voor het oversluiten van hypotheken in het laatste kwartaal van 2022 vrijwel op, meldt De Hypotheker. Ook meldt het CBS dat er in het derde kwartaal minder woningen zijn verkocht, waarbij vooral nieuwbouwwoningen in populariteit dalen.

Volgens De Hypotheker, een keten van hypotheekadviseurs, daalde het totale aantal hypotheekaanvragen afgelopen kwartaal met 45 procent. Kredietverstrekkers kregen bijna 90 procent minder verzoeken om een ​​hypotheek over te sluiten. Door de forse stijging van de hypotheekrente, die sinds begin vorig jaar met ruim 3 procent is gestegen, is het oversluiten van een hypotheek in veel gevallen geen aantrekkelijke optie meer, stelt De Hypotheker-voorzitter Michel van den Akker.

Tegelijkertijd daalde de gemiddelde prijs van een koopwoning in het vierde kwartaal met bijna 4 procent. Volgens De Hypotheker is het voor het eerst in jaren dat zowel de woning- als de hypotheekmarkt is afgekoeld.

Lees ook:  Ongeveer 400 gevallen van beledigend gedrag op de werkplek in de Nederlandse creatieve sector gemeld in 2022

Door deze ontwikkelingen krijgen jonge huizenkopers tot 35 jaar steeds meer voet tussen de deur van de woningmarkt. In deze leeftijdscategorie was er in december 9 procent meer aanvragen voor de aankoop van een nieuwe woning dan een jaar eerder.

Het gemiddelde hypotheekbedrag voor de aankoop van een woning daalde met 11 procent. In het vierde kwartaal bedroeg dat bedrag 298.000 euro en zakte daarmee voor het eerst in twee jaar onder de 300.000 euro.

Daarnaast daalde voor het eerst in drie jaar het aantal hypotheekaanvragen voor woningverbetering. Dat aantal daalde in het laatste kwartaal van 2022 met 26 procent ten opzichte van een jaar eerder. Het aandeel van woningverbetering in het totaal aantal hypotheekaanvragen bleef met ruim een ​​kwart groot. De Hypotheker verwacht dat veel huiseigenaren komend jaar blijven investeren in het verduurzamen van hun woning, gezien de hogere energiekosten.

In heel 2022 is het totale aantal hypotheekaanvragen met 6 procent gedaald ten opzichte van een jaar eerder. Vorig jaar was er 5 procent meer hypotheekaanvragen voor de aankoop van een woning onder jonge kopers. Tegelijkertijd daalden de hypotheekaanvragen voor het kopen van een woning onder 55-plussers met bijna een kwart.

Lees ook:  Vakbonden blij Kabinet wil werkgevers dwingen om met intimidatie om te gaan

Minder woningen verkocht

Het aantal verkochte nieuwbouwwoningen van juli tot september was een derde lager dan een jaar eerder. De grootste daling sinds de start van de meting in 2015, meldt het CBS op basis van eigen cijfers en die van het Kadaster en het CBS. Europees statistiekbureau Eurostat. Ook het aantal verkochte bestaande woningen daalde.

In het derde kwartaal van vorig jaar zijn ruim 5.000 nieuwbouw koopwoningen verkocht. Een jaar eerder waren dat er nog zo’n 8.000. Tegelijkertijd steeg de prijs van een nieuwbouwwoning in een jaar tijd met gemiddeld 13,7 procent tot bijna 474.000 euro. Dat is minder dan in het tweede kwartaal van 2022 toen de gemiddelde prijs voor het eerst boven een half miljoen kwam.

Het aantal verkochte bestaande woningen daalde in het derde kwartaal met 6,4 procent tot ruim 50.000. Van april op juni was die daling nog 10,2 procent. De prijs van een bestaande woning steeg gemiddeld met 11,9 procent ten opzichte van een jaar eerder. Prijsstijgingen vlakken af, aldus het CBS. In het tweede kwartaal van vorig jaar stegen de prijzen nog met 18,4 procent op jaarbasis.

Lees ook:  De EU zou binnenkort shampoo voor eenmalig gebruik en mayonaise voor eenmalig gebruik kunnen verbieden in de strijd tegen plastic afval

Er zijn 11 landen in de Europese Unie waar de prijzen van koopwoningen sneller stegen dan in Nederland. De belangrijkste stijgingen waren in Estland (+24,2 procent), Hongarije (21 procent) en Litouwen (19,3 procent). Alleen in Denemarken daalden de huizenprijzen.

Plaats een reactie