Huurprijzen particuliere sector stegen met 6,7 procent

Image source - Pexels.com


De huren in de vrije sector zijn in het eerste kwartaal met 6,7 procent gestegen ten opzichte van hetzelfde kwartaal vorig jaar, meldt woningplatform Pararius. Nieuwe huurders betaalden in het eerste kwartaal van 2021 gemiddeld 17,18 euro per vierkante meter, meldt de NOS.

De huren in de vrije sector zijn in de coronapandemie gedaald doordat er minder expats naar Nederland konden komen. “Expats zijn nu helemaal terug op de huurmarkt, vooral in de Randstad”, zegt Pararius-directeur Jasper de Groot. “Voor corona hadden we maandelijks zo’n 50.000 kijkverzoeken van expats. Nu zijn dat er meer dan 100.000. Het is dus meer dan verdubbeld. Er is een tekort aan arbeidskrachten en bedrijven doen hun best om expats aan te trekken.”

Pararius werkt met drie leveringsvormen – gemeubileerd, gestoffeerd (vloerbedekking en gordijnen) en kaal. De huren voor gestoffeerde woningen stegen met 9,1 procent tot 16,69 euro per vierkante meter. Gemeubileerde woningen werden 6,1 procent duurder en kosten nu gemiddeld 19,82 euro per vierkante meter. En de huren voor kale woningen stegen met 5,4 procent tot 14,31 euro.

Groningen was de enige provincie waar de huren niet stegen, maar stabiel bleven op 15,31 euro per vierkante meter. De huren zijn in Drenthe het goedkoopst met 10,96 euro en het duurst in Noord-Holland met 21,75 euro. De hoge huren in Noord-Holland zijn vooral te danken aan Amsterdam, waar huurders gemiddeld 24,29 euro per vierkante meter betalen.

De huren in de particuliere sector worden opgedreven door hoe weinig woningen er in deze sector zijn, zei De Groot. “Deze sector blijft veel te klein. Ruim 33 procent van de Nederlandse woningvoorraad bestaat uit sociale huurwoningen, tegenover slechts 7 procent voor de vrije sector.” De pogingen van de regering om investeerders uit deze sector te houden met beleid dat ervoor zorgt dat koopwoningen niet te huur worden gekocht, helpt niet, zei hij.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?