Huur sociale huur stijgt met 2 procent

Image source - Pexels.com


Woningcorporaties verhogen vanaf 1 juli de huren van woningen in de sociale sector met gemiddeld 2 procent. De stijging ligt voor 63 procent van de woningen onder de toegestane grens van 2,3 procent, aldus de koepelorganisatie van woningcorporaties Aedes. Het kabinet heeft dat percentage vastgesteld vanwege het coronavirus. De 2,3 procent is de inflatie van vorig jaar.

In voorgaande jaren mochten de sociale huurprijzen stijgen met de inflatie plus 1 procent. Maar voor dit jaar zien ze af van de extra 1 procent. Woningcorporaties mogen de huren voor mensen met hogere inkomens meer verhogen, met maximaal tussen de 50 en 100 euro per maand, zolang het maar binnen de maximale huurgrens van de woning valt.

Volgens Aedes gaan vier op de tien woningcorporaties dit jaar deze inkomensafhankelijke hogere huurverhoging (IAH) doorvoeren. In 2021 hebben ze daar vanwege de pandemie van afgezien. Volgens de koepelorganisatie bevriest bijna een derde van de woningcorporaties dit jaar de huren van woningen met een laag energielabel.

Huurdersvereniging Woonbond maakt zich zorgen over “de betaalbaarheid van huren, nu de woonlasten snel stijgen”. De belangenorganisatie laat weten dat huurders naast huren ook maandelijks de energiekosten zien stijgen. “De Woonbond pleit al langer voor huurstop in 2023 en 2024 en verhoging van de huurtoeslag.”

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

Al drukte op Schiphol voor vakantieweekend

Mensen die dit vakantieweekend via Schiphol reizen, kunnen op de luchthaven weer drukte en lange wachtrijen verwachten. Schiphol kampt met personeelstekorten, met name op het

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?