Huizenverkopen dalen terwijl huizenprijzen blijven stijgen

Image source - Pexels.com


Het aantal verkochte bestaande woningen in Nederland was voor het tweede achtereenvolgende kwartaal lager dan een jaar eerder, namelijk een daling van 13,4 procent. De huizenprijzen bleven stijgen, gemiddeld 17,5 procent hoger dan in het derde kwartaal van 2020, meldt het CBS.

In het derde kwartaal van dit jaar registreerde het Kadaster 53.875 woningtransacties, 13,4 procent minder dan in hetzelfde kwartaal vorig jaar. In de eerste drie kwartalen van het jaar zijn 173.000 bestaande woningen verkocht. Ondanks dalingen in het tweede en derde kwartaal is dat nog steeds 2,7 procent hoger dan in de eerste drie kwartalen van 2020. Het is ook het op één na hoogste aantal verkochte woningen in de eerste drie kwartalen sinds het statistiekbureau dit in 1995.

In alle provincies daalde het aantal woningverkopen in het derde kwartaal. De daling was het kleinst in Flevoland met -6,9 procent en het grootst in Overijssel met -20,4 procent. Ook zagen alle provincies de prijs van bestaande woningen met maar liefst 15 procent stijgen. Flevoland noteerde voor het vierde kwartaal op rij de hoogste stijging (21,9 procent).

Van de vier grootste steden van Nederland zag alleen Utrecht de prijzen van bestaande koopwoningen meer stijgen dan het landelijk gemiddelde. In Utrecht waren woningen in het derde kwartaal 18,9 procent duurder. De huizenprijzen in Den Haag stegen met 17,3 procent, in Rotterdam met 15,3 procent en in Amsterdam met 14,9 procent.

Rotterdam zag de grootste daling van de woningverkopen met -18,5 procent, gevolgd door Utrecht (-18,2 procent), Den Haag (-14,5 procent) en Amsterdam (-13,3 procent).

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?