Huizenverkoopprijzen stijgen met 19,5 procent in een jaar; Woningnood neemt toe


De krapte op de woningmarkt blijft duidelijk merkbaar. Het aantal koopwoningen dat in de eerste maanden van dit jaar van eigenaar wisselde, was ruim een ​​derde (34,1 procent) lager dan een jaar eerder. Gemiddeld stegen de prijzen met een vijfde.

Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en het Kadaster zijn in het eerste kwartaal van dit jaar 49.923 woningen verkocht. Dat was het laagste aantal in zes jaar. In januari, februari en maart was de gemiddelde prijs van een woning ruim een ​​vijfde hoger dan een jaar eerder – de grootste stijging sinds het statistiekbureau deze cijfers begon bij te houden. In maart bedroeg de jaarlijkse prijsstijging 19,5 procent.

Ten opzichte van het slotkwartaal van 2021 daalde het aantal verkochte woningen met 17 procent. In alle provincies van Nederland waren er zowel op jaarbasis als per kwartaal minder transacties. De daling op jaarbasis was het grootst in Utrecht met bijna 39 procent minder verkochte woningen. Het was de kleinste van Flevoland, waar het aantal transacties met een kwart daalde.

Lees ook:  Nederland gaf vorig jaar 16 miljard uit aan fossiele brandstoffen in Rusland

Daarentegen stegen de prijzen in Flevoland het snelst met een stijging van 25 procent. Limburg stond hier onderaan. In de zuidelijke provincie was een gemiddeld huis 17 procent meer waard dan een jaar eerder.

In Amsterdam daalde het aantal transacties met 42,5 procent. Ook Utrecht en Rotterdam zaten boven het landelijk gemiddelde met respectievelijk 37,6 en 34,4 procent minder verkochte woningen. In Den Haag was de daling met ruim 20 procent lager dan gemiddeld.

Van de vier grote steden stegen de prijzen in Utrecht het snelst met 21,3 procent. De huizenprijzen in Rotterdam, Den Haag en Amsterdam stegen met zo’n 19 procent.

Qua woningtypes was de omzetdaling het minst merkbaar bij appartementen met min 16 procent. Het aantal rijwoningen, vrijstaande woningen en twee-onder-een-kapwoningen dat van eigenaar wisselde, daalde met 36 tot 40 procent.

Plaats een reactie