Huizenprijzen stegen in november met meer dan 20 procent

Image source - Pexels.com


De huizenprijzen in Nederland zijn afgelopen maand met ruim een ​​vijfde gestegen ten opzichte van november vorig jaar. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en het Kadaster is dit de sterkste stijging in meer dan twee decennia. Het is ook gelijk aan de grootste prijsstijging in meer dan 40 jaar.

Ook de koopwoningen waren in februari 2000 20,1 procent duurder dan een jaar eerder. Woningen wisselden destijds voor gemiddeld bijna 160.000 euro van eigenaar. Vorige maand was dit bedrag opgelopen tot ruim 400.000 euro, waarbij nieuwbouwwoningen niet in de berekeningen zijn meegenomen.

Het CBS houdt deze gegevens over huizenprijzen al sinds 1995 bij. Voor een vergelijking verder terug in de tijd moet je afgaan op oude cijfers die alleen per kwartaal werden geregistreerd. De laatste keer dat er in een kwartaal een hogere prijsstijging was dan de 20,1 procent van vorige maand was in 1977.

De huizenprijzen stegen in de jaren zeventig fors omdat de overheid de aankoop van een huis probeerde te stimuleren, zegt CBS-econoom Peter Hein van Mulligen. In de jaren die volgden verslechterde de economie en daalden de prijzen om in de jaren negentig weer fors te stijgen. Eind jaren negentig waren de spaar- en beleggingshypotheken in opkomst.

Nu stijgen de huizenprijzen al een tijdje weer. Een factor is dat het aanbod van te koop staande woningen flink is geslonken, terwijl veel mensen toch willen verhuizen. Ook de hypotheekrente is erg laag. Hierdoor bieden kopers tegen elkaar op en hebben veel mensen grote moeite met het kopen van een huis.

Dat er steeds minder huizen zijn om uit te kiezen, is ook van invloed op het aantal verhuizingen. In november vonden ruim 16.000 transacties plaats op de woningmarkt. Dat is 13 procent minder dan in dezelfde maand vorig jaar.

Experts waarschuwen al langer dat er nog veel meer woningen gebouwd moeten worden om de woningnood aan te pakken. Ook De Nederlandsche Bank (DNB) heeft herhaaldelijk aangegeven dat er iets moet gebeuren aan de fiscale voordelen voor huiseigenaren, die de vraag op de markt stimuleren. Dit betreft bijvoorbeeld de hypotheekrenteaftrek. Volgens de centrale bank stijgen de prijzen juist zo snel omdat mensen veel kunnen betalen voor een huis.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?