Huizenprijzen in Nederland met 20% gestegen omdat het aanbod opdroogt

Image source - Pexels.com


In de laatste drie maanden van vorig jaar werden huizen opnieuw beduidend duurder. Volgens de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) zijn de huizenprijzen met ruim een ​​vijfde gestegen ten opzichte van een jaar eerder. De gekte op de woningmarkt gaat gepaard met het kleinste aanbod in zeker 26 jaar, meldt de brancheorganisatie in haar kwartaalbericht. Dit vergroot ook de tweedeling tussen huiseigenaren en woningzoekenden.

Gemiddeld wisselde een bestaande koopwoning in het vierde kwartaal van 2021 voor 438.000 euro van eigenaar. Dat is een stijging van 20,7 procent ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder. In het derde kwartaal stegen de huizenprijzen jaarlijks met zo’n 19 procent. Ook nieuwbouwwoningen zijn duurder geworden. Hier steeg de gemiddelde verkoopprijs met 13,8 procent tot 466.000 euro.

De NVM wijst op het afnemende aanbod van woningen als oorzaak. De makelaarsvereniging meldt dat er het afgelopen kwartaal slechts 15.600 woningen te koop stonden, een derde minder dan een jaar eerder. Dat is het laagste aantal sinds de NVM in 1995 begon met het bijhouden van cijfers over het woningaanbod.

Makelaars verkochten in het laatste kwartaal 23 procent minder woningen dan een jaar eerder. In heel 2021 verkochten ze 19 procent minder woningen, wat volgens de NVM de grootste daling is sinds de kredietcrisis in 2008 en 2009.

Volgens Lana Gerssen, makelaar en voorzitter van de afdeling huisvesting van de NVM, dreigen de contracties tussen Nederlanders met en zonder eigen woning toe te nemen. “Het wijzen en verwijten komen nu al naar voren. Senioren krijgen te horen dat ze niet willen verhuizen. Dat is te makkelijk. Er is simpelweg geen passend aanbod voor deze doelgroep.”

NVM-voorzitter Onno Hoes is verheugd dat er een minister van Volkshuisvesting is met het nieuwe kabinet. Tegelijkertijd pleit hij ervoor dat Hugo de Jonge, die deze functie onlangs heeft ingenomen, regelmatig overlegt met partijen uit het veld en het maatschappelijk middenveld om de wooncrisis op te lossen.

Er was ook een klein lichtpuntje in het NVM-rapport. Het gemiddelde bedrag waarvoor een woning boven de vraagprijs is verkocht, is niet gestegen. De afgelopen jaren nam het overbieden gestaag toe. Ook het aandeel verkochte woningen boven de vraagprijs bleef stabiel op 80 procent.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?