Huizenkopers bieden nu minder snel boven de vraagprijs, zegt makelaar


De laatste tijd zijn mensen die een woning in Nederland kopen minder geneigd om boven de vraagprijs van de verkoper te bieden, aldus de grote online makelaar Makelaarsland. De situatie begint terug te keren naar het niveau van 2018, wat weer een signaal is dat de huizenmarkt in Nederland snel afkoelt.

Ongeveer een op de drie biedingen was vorige maand bij Makelaarsland boven de vraagprijs. Ter vergelijking: in de eerste helft van dit jaar was meer dan driekwart van alle biedingen nog steeds hoger dan de verkoper wilde.

“Qua cijfers is het lang geleden dat een dergelijke situatie zich heeft voorgedaan”, zegt Makelaarsland-directeur Gijs van Wijgerden. “Het jaar 2018 was de laatste keer dat we met dit soort percentages te maken hebben gehad. Het percentage biedingen boven de vraagprijs lag toen iets lager op 30 procent.”

Uit eerdere cijfers bleek dat de huizenprijzen de afgelopen maanden zijn gedaald. Begin dit jaar werden de grootste prijsstijgingen in decennia gemeten. Aanleiding voor de omslag zijn de stijgende rentes, waardoor kopers geen hogere hypotheken meer kunnen krijgen.

Lees ook:  Nederland gaat experimenteren met voltijdbonus voor docenten

Bankeconomen vragen zich af waar deze trend zal eindigen. In september voorspelden Rabobank-experts nog dat de prijzen in 2023 zouden stijgen. Maar de situatie is snel veranderd. Diezelfde bank voorspelde eind vorige maand dat huizen volgend jaar gemiddeld ruim 3 procent goedkoper worden.

Laura van Geest, hoofd van de Autoriteit Financiële Markten (AFM), noemde de dalende huizenprijzen onlangs een ‘bron van zorg’. Toch is de situatie volgens haar duidelijk anders dan de prijsdaling meer dan tien jaar geleden tijdens de financiële crisis. Een scherpe daling van de huizenprijzen wordt op dit moment niet verwacht omdat het woningaanbod achterblijft bij de grote vraag.

Van Wijgerden van Makelaarsland probeerde mensen gerust te stellen. “Je kunt je afvragen of de huidige hysterie op de woningmarkt terecht is. 2022 was geen slecht jaar als je verder terugkijkt dan 2021. Dat jaar was extreem; dit jaar stabiliseert de markt zich weer”, geeft hij aan. “Het lijkt erop dat kopers en verkopers wennen aan een nieuwe realiteit op de huizenmarkt en dat ze de gekte een beetje achter zich laten.”

Lees ook:  Veel stagiaires werken onbetaald; Onaanvaardbaar, vindt studentenorganisatie.

Plaats een reactie