Huizen buiten Randstad steeds minder betaalbaar

Image source - Pexels.com


Ook buiten de Randstad worden woningen steeds minder betaalbaar, stelt De Hypotheker. Dit komt door het waterbedeffect, wat betekent dat als huizen duurder worden in een bepaalde regio, mensen buiten die regio gaan zoeken en de huizenprijzen daar opdrijven. Een jaar geleden was de woningmarkt in gebieden buiten de Randstad nog redelijk bereikbaar, aldus de hypotheekadviseur. Het gemiddelde hypotheekbedrag steeg met ruim 10 procent.

Zeeland zag de grootste daling in het aantal hypotheekaanvragen voor de aankoop van een huis buiten de Randstad. Daar daalde het aantal aanvragen met bijna een derde. Daarna volgen Overijssel en Drenthe, waar respectievelijk bijna een derde en een kwart minder hypotheken zijn aangevraagd.

De steeds krapper wordende woningmarkt heeft ook gevolgen voor het gemiddelde hypotheekbedrag, dat in een jaar tijd met bijna 11 procent steeg. De gemiddelde hypotheek bedraagt ​​nu 325.000 euro, tegen 294.000 in 2020. Noordelijke provincies als Groningen en Friesland stegen fors, net als Noord- en Zuid-Holland. Er zijn verschillen tussen de provincies. In Noord-Holland is het gemiddelde hypotheekbedrag 375.000, fors hoger dan in Zeeland (241.000 euro).

Volgens het CBS zijn er in december 2021 slechts 20.559 woningen verkocht, een vijfde minder dan in dezelfde maand een jaar eerder. De gemiddelde verkoopprijs van een nieuwbouwwoning ligt nu rond de 466.000 euro, berekende NVM voor de laatste drie maanden van 2021. Een bestaande woning is met 438.000 euro iets goedkoper, maar nog steeds ruim een ​​vijfde duurder dan in het vierde kwartaal van 2020.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?