Huisvestingsprotest in Amsterdam vandaag omdat de crisis de ergste is sinds de Tweede Wereldoorlog, zeggen de organisatoren

Image source - Pexels.com


De woningnood in Nederland is sinds de Tweede Wereldoorlog niet meer zo groot geweest, aldus de organisatoren van het woningnoodprotest, aldus de NOS. De demonstratie vindt zondagmiddag plaats in het Westerpark in Amsterdam. Meer dan 200 organisaties hebben aangekondigd zich bij het protest aan te sluiten.

De laatste keer dat Nederlanders demonstreerden tegen de woningnood in het land was in de jaren tachtig. Woningmarkthoogleraar Peter Boelhouwer heeft op dit moment gewacht, vertelde hij aan de NOS. “Ik denk al jaren: waar is de maatschappelijke onvrede. In de jaren tachtig was er meer weerstand, terwijl de situatie nu hopelozer is.”

De huizenprijzen stijgen fors en de wachtlijst op de sociale woningmarkt loopt al jaren op. In Nederland is er een tekort van zo’n 300 duizend appartementen, zegt woningmarktexpert.

“Honderdduizenden mensen staan ​​al jaren op de wachtlijst en de huizenprijzen schoten als een raket omhoog en het aantal daklozen verdubbelde in de afgelopen tien jaar”, aldus de organisatoren van het protest.

Het woningtekort is volgens Boelhower ontstaan ​​door een aantal redenen, waaronder inefficiënt gebruik van beschikbare woningen, een hoge hypotheekrenteaftrek en een algemeen gebrek aan beschikbare woningen. “Belangrijker dan het afbouwen van de hypotheekrenteaftrek is de financiering door de overheid voor woningbouw”, aldus de hoogleraar woningmarkt.

Mensen die nieuw op de Nederlandse woningmarkt komen, hebben een duidelijk nadeel ten opzichte van zogenaamde insiders, aldus Boelhouwer. “Voor de outsiders is er woningnood, maar voor de insiders is dat geen probleem. Ze profiteren van de stijgende huizenprijzen en verwerven een tweede appartement. De strijd is altijd oneerlijk geweest, maar het aantal buitenstaanders is toegenomen.”

Zondagmiddag om 14.00 uur begint in het Westerpark in Amsterdam een ​​protest tegen de woningnood. Oorspronkelijk was het de bedoeling dat het protest op de Dam zou plaatsvinden, maar vanwege het grote aantal verwachte aanwezigen heeft de gemeente het protest verplaatst naar het Westerpark. Op 17 oktober is er weer een protest in Rotterdam.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?