Huishoudens met stadsverwarming een jaar lang vast met hoge gasprijs

Image source - Pexels.com


Huishoudens met stadsverwarming zitten mogelijk nog een jaar vast met het betalen van hoge energieprijzen, vertellen bronnen dicht bij het kabinet aan de NOS. Minister Rob Jetten van Klimaat en Energie is van plan om de energieprijs voor warmtenetten en de gasprijs los te koppelen, maar de wet die dat gaat regelen, is volgens de omroep pas in 2023 klaar.

Ongeveer een half miljoen huishoudens in Nederland verwarmen hun woning via het warmtenet, dat gebruik maakt van overtollige warmte die vrijkomt bij bijvoorbeeld elektriciteitscentrales of afvalverwerkers. Deze huishoudens kunnen hun energieleverancier niet kiezen, dus de Autoriteit Consument & Markt (ACM) bepaalt de maximumtarieven op basis van de gasprijs.

Gemeenten, huurdersvereniging Woonbond, consumentenbond Consumentenbond en Vereniging van Eigenaren VEH zijn hier allemaal tegen omdat de leverancierskosten volledig onafhankelijk zijn van de gasprijs. Huishoudens zijn ook gefrustreerd dat ze gasprijzen betalen voor verwarming die helemaal geen gas verbruikt.

Minister Jetten zei in februari dat hij een “eerlijke prijs” voor stadsverwarming wil en is van plan dit te bereiken door deze los te koppelen van de gasprijs. Dat wordt geregeld in de nieuwe Warmtewet. Volgens de NOS duurt deze wet langer dan gehoopt, mede omdat Jetten ook afspraken wil maken over het eigendom van de warmtenetten. Dat vergt veel onderhandelingen en overleg en dat kost tijd.

Met als gevolg dat huishoudens op stadsverwarming nog zeker een winter de gasprijs blijven betalen. Kamerleden Suzanne Kroger (GroenLinks) en Pieter Grinwis (ChristenUnie) zijn teleurgesteld. Ze hadden gehoopt dat de minister prioriteit zou geven aan het wegnemen van de koppeling tussen stadsverwarming en de gasprijs. “Kun je geen tijdelijke regeling invoeren om die prijzen los te koppelen?” vroeg Kroger. Grinwis: “Ik ben teleurgesteld dat het nu langer duurt.”

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?