Huiseigenaren maken zich zorgen over hypotheken, maar ondernemen nog geen actie, zegt ING


Hoewel de zorgen over de stijgende hypotheekrente onder huiseigenaren groeien, onderneemt niet iedereen actie. Volgens onderzoek van ING is de animo om hypotheken uit te kammen en te zoeken naar alternatieve mogelijkheden lager dan de animo om aangifte inkomstenbelasting in te vullen.

“Daardoor weten de meeste huiseigenaren niet hoe lang hun hypotheek of hypotheekrenteaftrek zal duren”, zegt ING in een woningmarktrapport. Ze vergeleken het gedrag met een struisvogel die zijn kop in het zand steekt.

Een minderheid van 39 procent van de ondervraagde huiseigenaren heeft de afgelopen zes maanden de hypotheek onderzocht. De mogelijkheid om kostenbesparingen te vinden werd als belangrijkste reden genoemd. Een kwart van de huiseigenaren heeft al actie ondernomen om de hypotheek over te sluiten of de rente eerder vast te zetten.

Volgens de bank zijn huiseigenaren meer bezig met besparen op hun energierekening. “Bijna 90 procent van de ondervraagden is bewust bezig met het verlagen van de energiekosten. Energieverbruik en het energielabel zijn nu ook veel belangrijker bij het zoeken naar een woning”, aldus ING.

Lees ook:  Hoog energielabel steeds belangrijker voor woningzoekenden: Kadaster

De bank benadrukte dat het belangrijk is om regelmatig de hypotheekvoorwaarden te bekijken en te anticiperen wanneer er een nieuwe rentevaste periode komt. Het onderzoek is uitgevoerd onder bijna 1.100 mensen.

Plaats een reactie