Horecasector woedend over plannen voor verdere sluiting nachtclubs, uitgebreide toegangstesten

Image source - Pexels.com


Horecavereniging KHN is “woedend” over uitgelekte kabinetsplannen om het gebruik van toegangspassen voor het coronavirus uit te breiden en nachtclubs voorlopig gesloten te houden. Horecaondernemers zullen dit niet accepteren, zeker niet nu de coronasteunpakketten volgende maand aflopen, zegt Dirk Beljaarts van de KHN tegen De Telegraaf.

“Het is keer op keer hetzelfde”, zei Beljaarts. “Maar wat nu op tafel ligt, het bredere gebruik van toegangspassen, wordt gepresenteerd als een versoepeling, maar is in feite een verergering.” Bezoekers van onder meer horeca, theaters en concertzalen zullen een QR-code moeten tonen waaruit blijkt dat ze zijn ingeënt tegen het coronavirus, recent negatief zijn getest op het virus, of er recentelijk van hersteld zijn en er dus immuniteit tegen hebben.

Door corona-toegangspassen verplicht te stellen, moeten bedrijven iemand aan de deur hebben om de QR-codes te controleren. “En je hebt geen extra mensen, want er is al een enorm personeelstekort. En als je ze al zou kunnen aannemen, zou dat een kostenpost zijn die de extra omzet tenietdoet”, zegt Beljaarts tegen de krant.

Nu de ondersteuningspakketten op 1 oktober ook aflopen, ontving de KHN signalen van “duizenden ondernemers die de toegangscontrole of openingstijden niet zullen afdwingen”, aldus Beljaarts. “Als de ondersteuning stopt, zeg je eigenlijk: er is niets meer om je zorgen over te maken, dus je kunt je normale zaken doen. Maar ondernemers die normaal tot twee of drie uur ‘s nachts open zijn, zien hun openingstijden beperkt zijn. Dus iemand moet controleer de toegangspassen en bedrijven die voornamelijk ‘s nachts open zijn, moeten volledig gesloten blijven. Er is geen draagvlak en dat zal tot veel onvrede leiden.”

Zondag vertelden bronnen rond de overheid aan verschillende Nederlandse media dat het kabinet van plan is de regels voor social distancing vanaf 25 september af te schaffen. Vanaf diezelfde datum is een door de CoronaCheck-app vaak gegenereerde coronavirustoegangspas verplicht voor iedereen van 13 jaar en ouder bij een bezoek aan horeca en culturele locaties, waaronder cafés, concertzalen en theaters. Er lijken nog geen plannen te zijn om grote evenementen toe te staan, tot verbijstering van de sector.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?