Horecabedrijven worden zelden berispt voor het negeren van Covid-regels

Image source - Pexels.com


In de drie weken sinds de corona-toegangskaarten verplicht zijn in horecagelegenheden, hebben gemeenten nauwelijks waarschuwingen afgegeven voor het overtreden van deze en andere coronavirusregels. Amsterdam gaf met 14 verreweg de meeste waarschuwingen, meldt NU.nl na gesprekken met vijf grote gemeenten.

Uit een onderzoek van I&O Research bleek donderdag dat een derde van de horecagasten niet werd gecontroleerd op hun toegangspas voor het coronavirus. Het aantal afgegeven waarschuwingen lijkt dit niet te weerspiegelen.

Amsterdam vertelde aan NU.nl dat het in de afgelopen drie weekenden 14 waarschuwingen heeft afgegeven aan horecagelegenheden – zes voor het overtreden van de middernachtelijke sluitingstijd, de andere acht voor het niet goed controleren van toegangspassen.

Utrecht moest veganistisch restaurant Waku Waku sluiten omdat de eigenaren weigerden toegangspassen te controleren, maar verder lijken de restaurants en bars van de stad zich aan de regels te houden. “We kregen zo’n tien meldingen van overtredingen, maar die hebben we met de ondernemers besproken. We hebben nog geen formele waarschuwingen hoeven afgeven”, zegt een woordvoerder tegen de krant. Utrecht is de enige stad die een bedrijf heeft moeten sluiten.

Studentenstad Groningen gaf NU.nl een soortgelijke verklaring af. De gemeente heeft met meerdere bedrijven over overtredingen gesproken, waarna zij zich aan de regels hebben gehouden, aldus een woordvoerder.

Eindhoven handelde preventief en sprak vooraf met horecazaken over hoe zij toegangspassen moesten controleren. Groningen heeft de afgelopen drie weken vijf ‘buitensporige overtredingen’ geconstateerd.

Rotterdam heeft de afgelopen drie weken geen officiële waarschuwingen afgegeven. Een woordvoerder zegt dat de invoering van polsbandjes de handhaving voor horecaondernemers makkelijker heeft gemaakt. Mensen laten hun toegangspas op een centraal punt controleren en krijgen een polsbandje waarmee ze de hele avond naar bars en restaurants kunnen. “Dat helpt voor de doorstroming en zorgt er ook voor dat niet elke ondernemer een aparte check hoeft te doen”, aldus de woordvoerder.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?