Horeca herstelt snel, kosten blijven stijgen: ING

Image source - Pexels.com


De Nederlandse horeca herstelt in razend tempo van de coronacrisis en zal volgend jaar waarschijnlijk op pre-pandemieniveau draaien, aldus ING in een rapport. Wel maakt de bank zich zorgen over stijgende kosten en prijzen, meldt het AD.

Dit jaar zullen inwoners van Nederland alle uitjes, kroegentochten en buitenfeesten die ze tijdens de pandemie hebben gemist “inhalen”, verwacht ING. De sector profiteert ook van een aantal grote evenementen in het land, zoals Koningsdag, het WK, de Formule 1 in Zandvoort en de eerste drie etappes van de Spaanse wielerwedstrijd Vuelta.

“De vooruitzichten voor de horeca zijn rooskleuriger dan in de afgelopen twee jaar. In tegenstelling tot vorig jaar, toen de lockdown tot mei duurde, werden eind februari 2022 bijna alle beperkende maatregelen opgeheven en mocht alles weer open. Voor 2022 Daarom verwachten we voor de horeca een volumegroei tussen de 30 en 35 procent”, zegt ING-sectoreconoom Katinka Jongkind. Ze verwacht dat de sector volgend jaar weer het niveau van 2019 zal bereiken, met een verwachte volumegroei van rond de 10 procent.

De bank maakt zich zorgen over de stijgende kosten. De horeca kampt met hogere personeels- en energiekosten en hogere inkoopprijzen voor onder meer bier, koffie, brood, vlees, olie en boter. ING verwacht dat de prijzen in de horeca dit jaar met ruim 3 procent zullen stijgen. “De vraag is in hoeverre de kosten kunnen worden doorberekend aan de klant, zonder de klant af te schrikken”, aldus Jongkind.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?