Honderdduizenden ondernemers kunnen failliet gaan als de gevolgen van oorlog voelbaar zijn

Image source - Pexels.com


De Nederlandse Kamer van Koophandel (KVK) verwacht de komende maanden nog veel meer faillissementen nu de ondersteuning van het coronavirus ophoudt en de gevolgen van de oorlog in Oekraïne doorzetten. “Op dit moment zijn er zo’n 220.000 ondernemers die het echt zwaar hebben. Ze staan ​​voor de vraag: stoppen of doorgaan, en in beide gevallen hoe?” aldus KVK-onderzoeker Klein Swormink.

De KvK heeft tussen 22 februari en 2 maart een representatieve groep van 1.135 ondernemers ondervraagd. Zij constateerden dat het met veel ondernemers goed gaat, maar dat het met 14 procent slecht gaat. Tien procent is bijna failliet of overleeft het net.

“Na de coronacrisis moeten ondernemers omzet realiseren om verliezen of schulden te compenseren”, legt Swormink uit. “De grote vraag is nu: kunnen ze een omzet halen waarmee ze in de toekomst levensvatbaar zijn en waarmee ze hun opgebouwde schulden kunnen terugbetalen? Voor een deel zal dat antwoord negatief zijn.”

Dertien procent van de ondernemers kampt met schulden of betalingsachterstanden. Het grootste deel (55 procent) is geld schuldig aan de Belastingdienst, die uitgestelde belastingbetalingen heeft gedaan als vorm van ondersteuning bij het coronavirus. Een kwart is geld schuldig aan leveranciers en 22 procent aan banken.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?