Hogere vraag op kledingbanken door energieprijzen, oorlog

Image source - Pexels.com


Kledingbanken in het hele land zien een toenemende vraag van klanten. Volgens Hart van Nederland komt dit door financiële druk en ook door de toestroom van vluchtelingen naar Nederland, zeggen ze.

In Groningen stegen de klanten bij de kledingbank van de provincie met 10 procent. In Utrecht staat de kledingbank onder druk en kan de bank ‘de vraag amper bijhouden’. Rotterdam, Hoogeveen en Enschede hebben soortgelijke situaties gemeld.

Medewerkers van de Utrechtse kledingbank zeiden dat ze denken dat de vraag zowel verband houdt met de energiecrisis als met de oorlog in Oekraïne. “Ik denk dat dat alles te maken heeft met het duurder worden van het leven. Mensen zullen dan sparen wat ze kunnen redden”, zegt Louisa Zwarts tegen Hart van Nederland.

Toch kunnen sommige klanten te maken krijgen met een stigma op tweedehands kleding, zegt bestuurslid Gerda Romp van kledingbank Noord-Holland Noord tegen Hart van Nederland. De kledingbank organiseert een modeshow om schaamte bij klanten weg te nemen en te laten zien hoe divers het kledingaanbod is. ‘We hebben zelfs trouwjurken,’ zei Romp.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?