Hogere lonen, kortere werkweek lossen het tekort aan arbeidskrachten niet op, beweren bedrijfsleiders

Image source - Pexels.com


Anders dan de vakbonden vindt werkgeversvereniging AWVN dat de krapte op de arbeidsmarkt moet worden aangepakt met een langere werkweek. Ook moeten meer mensen die nu aan de zijlijn staan ​​geholpen worden aan het vinden van werk, ook mensen die naar Nederland zijn geëmigreerd, en werknemers mogen niet te snel de arbeidsmarkt verlaten, aldus de AWVN.

Donderdag geeft de AWVN, de belangrijkste arbeidsvoorwaardenadviseur van werkgevers in Nederland, haar visie op het arbeidstekort. Algemeen directeur Raymond Puts wierp al een blik op het FD en de NRC. Hij spreekt tegen dat hogere lonen, waar vakbond FNV voor pleit, een oplossing is voor de problemen op de arbeidsmarkt.

Puts vertelde NRC dat het verhogen van de lonen “het slechtste idee is dat je kunt bedenken” tegen de personeelstekorten. “Het klinkt misschien aantrekkelijk als iedereen 10 procent meer verdient, maar dat betekent niet ineens 10 procent meer mensen op de werkvloer in Nederland.”

Volgens Puts moeten de 1 miljoen mensen die aan de zijlijn van de arbeidsmarkt staan ​​geholpen worden aan het vinden van werk. Velen van hen hebben een immigratieachtergrond, zei hij. “Hun vooruitzichten op een baan zijn momenteel niet veel beter dan die van mensen met een beperking. Er is dus veel potentieel, want een deel van die groep kan morgen bij wijze van spreken aan de slag”, zegt Puts tegen het FD.

Mensen moeten ook niet te snel het personeelsbestand verlaten, zei Puts. En daar helpt de Vervroegde Uittredingsregeling (RVU), die sinds begin dit jaar kan worden gebruikt, volgens hem niet aan mee.

Vakbonden CNV en FNV waren verontwaardigd over de uitspraken van de AWVN. “Een langere werkweek is het slechtst denkbare idee, zeker in een tijd waarin door de vergrijzing de onbetaalde zorgtaken toenemen, vrouwen langer werken dan ooit en het aantal burn-outs de pan uit rijzen. Totaal achterhaald”, zegt hij. CNV-voorzitter Piet Fortuin in een verklaring.

Volgens hem prijzen werkgevers die alleen 40-urencontracten aanbieden zichzelf uit de markt. “Zeker voor jongere werknemers, die thuis veel voorraad in een goede balans leggen. CNV pleit daarom ook voor de 30-urige werkweek. Laten we niet teruggaan naar de overbelaste economie van voor de coronacrisis. We moeten niet werken langer, maar slimmer”, aldus Fortuin.

FNV zei al dat meer uren werken geen oplossing is voor de krapte op de arbeidsmarkt. “Meer uren werken, zoals werkgevers willen, is geen oplossing. In Nederland werken we al aardig wat uren, en ook gedurende een lange periode in ons leven”, zegt FNV-vicevoorzitter Zakaria Boufangacha.

De vakbonden zijn het ook niet eens met de AWVN-stelling dat hogere lonen niet helpen bij de tekorten. “In een bloeiende economie klagen werkgevers dat ze geen mensen kunnen vinden en klanten moeten annuleren. Het geld is dus beschikbaar voor meer loon. Werkgevers moeten gewoon de stap zetten”, zegt CNV. FNV beaamt: “Mensen moeten meer loon en zekerheid krijgen, dan wordt werken in krappe sectoren weer aantrekkelijk.”

CNV vindt het wel een goed idee als mensen die nu aan de zijlijn staan ​​meer werkperspectief krijgen, zoals AWVN voorstelde. Fortuin: “Maar ook hier ligt de bal bij de werkgever. Mensen met een immigratieachtergrond worden vaak niet uitgenodigd voor een gesprek. Ook oudere werknemers staan ​​volgens ons onderzoek te vaak aan de zijlijn. Kapitaalvernietiging. goed als werkgevers breder kijken en deze groep ook meer kansen bieden.”

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?