Hoge energierekening zet kwaliteit onderwijs onder druk, zeggen scholen

Image source - Pexels.com


De torenhoge gasprijs en hoge energierekeningen zorgen voor problemen voor scholen, die genoodzaakt zijn te bezuinigen op lesmateriaal en personeelsbudget. De kwaliteit van het onderwijs staat op het spel en de overheid moet helpen met prijscompensatie, zegt Freddy Weima van de basisschool PO-Raad tegen BNR.

Volgens PO-Raad kampt bijna de helft van de basisscholen met hoge energieprijzen. De andere helft heeft vaste energiecontracten, dus daar merken ze pas later de gevolgen van. Driekwart van de scholen gebruikt ook meer energie om de ventilatie te verhogen en te voorkomen dat het coronavirus zich op school verspreidt, aldus Weima.

Scholen hebben het geld niet om deze extra energiekosten te dragen. “Het budget is nog gebaseerd op normen uit de jaren tachtig en is voor de meeste scholen niet toereikend”, zegt Weima tegen de omroep. Als gevolg hiervan zijn scholen nu gedwongen om elders te bezuinigen om de lichten en verwarming aan te houden.

Een ander probleem is dat veel schoolgebouwen verouderd zijn, waardoor ze slecht geïsoleerd zijn en meer aan verwarming moeten uitgeven. “Als 30 procent van de schoolgebouwen energielabel G heeft, dan begrijp je dat de stijgende energieprijs een enorm probleem is”, zei Weima.

De PO-Raad wil dat het kabinet schoolgebouwen verduurzaamt, maar de onderhandelingen zullen maanden duren. Het kabinet moet daarom eerst het acute probleem van de hoge energieprijzen aanpakken, aldus Weima. “We hopen dat de regering prijscompensatie zal aanbieden.”

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?