Hoge energie- en voedselprijzen stuwen Nederlandse inflatie naar 5,7%

Image source - Pexels.com


De inflatie liep in december op tot 5,7 procent op jaarbasis. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), dat de cijfers bekendmaakte, zorgden met name hogere voedsel- en energieprijzen voor de stijging van de inflatie. In november bedroeg de inflatie 5,2 procent, toen het hoogste niveau in bijna 40 jaar.

Volgens het CBS was energie de laatste maand van het jaar bijna 75 procent duurder dan een jaar eerder. In november bedroeg de jaarlijkse prijsstijging hier 57,4 procent. Bovendien werden vlees, groenten en fruit duurder. Dit was een plus van 2,6 procent in december op jaarbasis. In november was dat nog 1,1 procent.

De prijsontwikkelingen voor motorbrandstoffen en een verblijf op een vakantiepark hadden een drukkend effect op de prijsontwikkeling. Het tanken was in december gemiddeld 27,8 procent duurder dan een jaar eerder, tegen 33,1 procent in november. Een verblijf in een bungalowpark was in december 7,1 procent goedkoper dan in dezelfde maand een jaar eerder. In november was een verblijf op een vakantiepark nog 4,6 procent duurder. Dit komt ook omdat de kerstvakantie vorig jaar een week later begon.

Over een heel jaar gemeten waren de consumentenprijzen gemiddeld 2,7 procent hoger dan in 2020. Een jaar eerder was de prijsstijging 1,3 procent. Vooral de energieprijsontwikkelingen droegen in 2021 bij aan een hogere inflatie. Vorig jaar was elektriciteit gemiddeld 2,2 procent duurder dan een jaar eerder. In 2020 was elektriciteit 39,6 procent goedkoper dan het jaar ervoor. Gas was gemiddeld 16,7 procent duurder dan een jaar eerder. In 2020 is deze prijs met 2,6 procent gestegen.

Vorige week meldde het CBS dat de Nederlandse inflatie in december uitkwam op 6,4 procent, berekend volgens de Europees geharmoniseerde methode.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?