Het vertrouwen van beleggers steeg licht na het bereiken van een dieptepunt, zegt ING


Het vertrouwen van beleggers lijkt weer aan het stijgen na een dieptepunt in oktober. Dat komt vooral doordat beleggers meer vertrouwen hebben in de waarde van hun eigen beleggingsportefeuille, zo blijkt uit de Beleggersbarometer van ING. De dienst is een leidraad om maandelijks het beleggerssentiment te meten.

Beleggers zijn ook iets minder negatief over de economische situatie in Nederland dan een maand geleden. Hetzelfde geldt ook voor de persoonlijke financiële situatie van mensen.

De indicator voor het beleggersvertrouwen van ING steeg van 56 in oktober naar 70 punten in november. Vorige maand stond de meter op het laagste punt sinds de metingen 20 jaar geleden begonnen. Sindsdien hebben minder beleggers verliezen geleden dan in oktober. Minder dan een derde van de effectenhouders rapporteerde in november verliezen, vergeleken met iets minder dan de helft van de beleggers een maand eerder.

Verder maakte een derde van de beleggers de afgelopen maand winst met een gemiddeld rendement van 5,7 procent. ING legt uit dat de beurzen vorige maand weer in de lift zaten, vooral in Europa. De AEX-index in Amsterdam boekte een herstel van ruim 10 procent. De Duitse Dax-index steeg bijna 20 procent. Toch draaien beide dit jaar op een verlies van zo’n 10 procent.

Lees ook:  Coalitiepartij roept op tot strenger toezicht op porno-industrie na misstanden in Frankrijk

Zoals de afgelopen tijd vaak het geval was, hebben beleggers het meeste vertrouwen in ASML, gevolgd door Shell en ING. Bovendien blijft geopolitiek volgens beleggers de meeste invloed hebben op de aandelenmarkt. Maar ze denken dat dit zal afnemen. Ook de wereldeconomie en inflatie spelen een belangrijke rol. Ondertussen zijn beleggers ontevredener over het beursjaar dan in augustus.

Naar aanleiding van het 20-jarig jubileum van de Beleggersbarometer vroeg ING ook wat de meeste impact had op de aandelenmarkt in deze periode. De financiële crisis van 2008 kwam als eerste naar voren uit het onderzoek. De bank zei dat de pandemie van het coronavirus en de koopkrachtcrisis op verre tweede en derde plaats stonden. Beleggers noemden de technologische vooruitgang de belangrijkste ontwikkeling op de markt.

Plaats een reactie