Het verplaatsen van scooters naar de weg verminderde fietsongevallen in Amsterdam


Het besluit van Amsterdam om scooters van het fietspad naar de weg te verplaatsen had een “aanzienlijk positief effect” op het aantal ongevallen met fietsers in de hoofdstad, zegt Erik Donkers van verkeersbureau VIA tegen Het Parool. Van alle grote steden in Nederland heeft Amsterdam de meeste vooruitgang geboekt bij het terugdringen van fietsongevallen op kruispunten, concludeert VIA in een onderzoek.

VIA vergeleek het aantal fietsongevallen in alle Nederlandse gemeenten in de periode 2014-2017 met het aantal ongevallen tussen 2018-2021. Het bureau stemde de gegevens vervolgens af op het aantal inwoners per gemeente.

Tussen 2014 en 2017 telde Amsterdam 5.476 ongevallen met fietsers. Tussen 2018 en 2021 daalde dat aantal tot 3.464. In Rotterdam zijn het aantal ongevallen met fietsers gedaald van 4.589 naar 3.856. En in Den Haag steeg het aantal van 3.486 naar 5.202.

Egbert de Vries, verkeerswethouder in Amsterdam, is blij met de cijfers. Het verwijderen van scooters en bromfietsen van het fietspad speelde een belangrijke rol bij het veiliger maken van het verkeer, zegt hij tegen de krant. “Maar als je naar de figuur kijkt, zie je dat het aantal ongevallen structureel afneemt. Dit komt omdat we als stad veel investeren in het veiliger maken van kruispunten”, zegt hij.

Lees ook:  Nederlanders geven meer uit ondanks stijgende prijzen

Plaats een reactie