Het einde van Lockdown bracht geen files terug; Hoge benzineprijzen waarschijnlijk oorzaak

Image source - Pexels.com


De versoepeling van de coronamaatregelen heeft niet geleid tot drukke wegen en files in Nederland. Het blijft bijzonder rustig op de wegen, zeggen Flitsmeister en ANWB tegen het AD. De torenhoge brandstofprijzen kunnen de oorzaak zijn van deze ontwikkeling, zeiden ze.

Vorige week was de eerste typische werkweek sinds het kabinet op 25 februari de meeste coronavirusbeperkingen heeft afgeschaft. Maar er waren slechts een handvol files op de Nederlandse wegen, zei Flitsmeister. De 2,2 miljoen gebruikers van de Flitsmeister-app legden tussen 7 en 13 maart in totaal 203 kilometer af, bijna evenveel als de 204 kilometer in dezelfde week in februari voordat de Covid-19-maatregelen verdwenen.

Ook het aantal files was beperkt. Op donderdag 10 maart, de drukste dag van de week, piekte het ochtendverkeer met 814 minuten vertraging en de avondspits op 1.080. Prepandemisch verkeer op dezelfde dag had gemiddeld 1.690 minuten vertraging in de ochtendspits en 2.190 minuten in de avond – twee keer zoveel.

De resultaten verrasten Fltismeister-directeur Jorn de Vries. “Links of rechts zou een toename van het aantal gereden kilometers en de verkeersintensiteit merkbaar moeten zijn. Vrijwel alle coronamaatregelen zijn immers afgeschaft.” Hij denkt dat de hoge benzineprijs misschien achter de stille wegen zit. “Dat kan sommige automobilisten tegenhouden.” Een andere mogelijkheid is dat mensen vanuit huis blijven werken omdat dat hun nieuwe normaal is, zei hij.

Ook de reizigersvereniging ANWB merkte op dat de wegen ongewoon stil waren. “Er zijn nauwelijks files door drukte op de wegen”, zegt Edwin Gerritsen tegen de krant. “Alleen wat in Rotterdam en Brabant. Maar op de ring van Amsterdam bijvoorbeeld zijn alle files nog weg. De vertragingen die er wel zijn, worden vaak veroorzaakt door een defecte vrachtwagen of een ongeval.”

“In september en oktober vorig jaar, toen er nog maar weinig coronamaatregelen van kracht waren, was het druk op de weg, met behoorlijk wat files. Dat zien we nu niet meer”, vervolgde hij. Ook de ANWB denkt dat de hoge benzineprijzen een rol kunnen spelen.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?