Het beperken van de uitstoot van kolencentrales kan 1 miljard meer kosten dan verwacht

Image source - Pexels.com


Compensatie van kolencentrales die hun uitstoot moeten beperken, kost de Nederlandse overheid ruim een ​​miljard euro meer dan verwacht, meldt NRC op basis van eigen onderzoek. Door de stijgende energieprijzen moet de overheid meer betalen om het gederfde inkomen van de kolencentrales te compenseren.

Op 1 januari heeft het kabinet een wettelijke maatregel ingevoerd die bepaalt dat kolencentrales de komende jaren nog maar 35 procent van hun gebruikelijke hoeveelheid CO2 mogen uitstoten. De wet vloeit voort uit een rechtszaak die milieuorganisatie Urgenda heeft aangespannen door de rechtbank die de overheid opdraagt ​​meer te doen om de uitstoot van broeikasgassen te verminderen.

De eenvoudigste manier voor kolencentrales om hun uitstoot te verlagen, is door minder stroom op te wekken, dus minder omzet. De overheid vergoedt hiervoor de drie betrokken centrales.

De maatregel geldt van 2022 tot 2024. De vergoeding zal voor deze hele periode minimaal 1,5 miljard euro bedragen, hebben drie analisten – die anoniem wilden blijven om zakelijke contacten niet te hinderen – onafhankelijk berekend voor NRC. Insiders vertelden de krant dat het bedrag minstens vijf keer hoger is dan de regering had verwacht.

Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat en de betrokken elektriciteitscentrales, eigendom van de Duitse energiebedrijven Onyx, RWE en Uniper, weigerden tegenover NRC commentaar te geven over het compensatiebedrag. “Het beperken van de kolencentrales is nog steeds een van de meest kosteneffectieve manieren om op korte termijn CO2-reductie te realiseren”, zegt een woordvoerder van het ministerie tegen de krant.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?