Helft NL inwoners durft niet te investeren: AFM


Bijna de helft van de Nederlandse huishoudens heeft voldoende spaargeld om te beleggen, maar heeft dat niet, aldus de Autoriteit Financiële Markten (AFM). Al kan beleggen volgens de toezichthouder honderden euro’s meer per jaar opleveren dan sparen, zeker nu de spaarrente erg laag is.

Ongeveer een kwart van de huishoudens investeert, wat lager is dan in andere Europese landen. De toezichthouder denkt dat dit komt doordat Nederlanders al vermogen opbouwen via hun pensioen, wat in andere landen niet altijd het geval is.

De AFM keek naar 5 miljoen niet-beleggende huishoudens in Nederland en constateerde dat 3,1 miljoen van hen gemiddeld zo’n 20.000 euro beschikbaar hadden om te beleggen. Dat is na aftrek van een buffer om bijvoorbeeld een kapotte wasmachine op te vangen. De AFM deed een reeks simulaties en constateerde dat beleggen in driekwart van de gevallen meer opleverde dan sparen. Hoeveel meer hangt af van de investeringskeuzes.

Ook constateerde de toezichthouder dat een op de tien huishoudens die wel investeren geen of onvoldoende buffer heeft voor onvoorziene uitgaven.

Lees ook:  Linkse partijen doen beroep op demissionair kabinet om koopkracht te vergroten

Plaats een reactie