Helft jeugdzorgaanbieders maakt hoge winst: onderzoekers

Image source - Pexels.com


Ruim de helft van de jeugdzorgaanbieders maakt meer dan 10 procent winst, 3 tot 7 procent winst in de zorg is de norm en andere inkomsten zouden aan zorg besteed moeten worden. Dat meldt Binnenlands Bestuur na onderzoek van Kurtosis, een onderzoeks- en adviesbureau voor publieke organisaties. Ook vonden de onderzoekers veel onregelmatigheden.

De onderzoekers analyseerden in totaal 2.107 jaarrekeningen van jeugdzorgaanbieders uit 2019. Ruim vier op de tien (41 procent) maakte zelfs meer dan 20 procent winst. Maar er zijn ook uitschieters van bedrijven met een omzet van 100.000 euro die 50 procent winst of meer maakten. Dit werd met name waargenomen bij dyslexiezorgaanbieders, zorgboerderijen en gezinswoningen.

Ook bij 17 procent van de jeugdzorgaanbieders ontdekten de onderzoekers signalen van illegaliteit, aldus Bennelands Bestuur. Bij de BV’s in de sector was dat zelfs 55 procent. Die laatste onregelmatigheden zijn vooral te wijten aan het ontbreken van een raad van commissarissen en de beperkte persoonlijke aansprakelijkheid, aldus Kurtosis. De onregelmatigheden leverden met 13 procent financiële risico’s op. De afwijkingen variëren in aard en ernst. In sommige gevallen was de jaarrekening gewoon niet correct ingevuld.

Bijna driekwart van alle jeugdzorgaanbieders besteedt minder dan 70 procent van alle uitgaven aan loon, terwijl het nog steeds een arbeidsintensieve sector is, schreef Binnenlands Bestuur ook. Hoge winsten en lage lonen kunnen wijzen op illegaliteit, aldus een van de onderzoekers in het blad.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?