Heineken waarschuwt voor hogere bierprijzen door inflatie

Image source - Pexels.com


Bierbrouwer Heineken denkt dit jaar de inflatiedruk te gaan voelen. De prijzen van grondstoffen, transport en energie zijn al geruime tijd hoog en de brouwer zal deze moeten doorberekenen aan de klanten, zei het bedrijf bij de presentatie van de jaarcijfers. Het bedrijf waarschuwde dat het duurder worden van bier ertoe kan leiden dat Heineken er minder van verkoopt.

Heineken heeft de afgelopen periode de gevolgen van hogere grondstofprijzen weten op te vangen met meerjarige contracten. Nu graan duur blijft, zal de brouwer ook die hogere prijzen moeten betalen. De kosten per hectoliter bier zullen zo’n 15 procent hoger liggen, waarschuwde het bedrijf.

De horeca in Nederland meldde eerder al dat het de prijzen zou verhogen. Heineken zegt dat het moeilijk te voorspellen is wat dit voor de omzet zal betekenen. “We denken dat mensen heel graag weer met vrienden willen borrelen”, zegt topman Dolf van den Brink. “En daarbij speelt het ook een rol dat veel mensen de horeca na de coronatijd willen steunen.”

Het coronavirus speelt nog steeds een rol. Heineken denkt dat de markten in Azië en Oceanië dit jaar sterk zullen herstellen. Het herstel van de horeca in Europa zal wellicht wat langer duren. Vorig jaar liet Heineken al een herstel zien ten opzichte van het eerste coronajaar 2020. In volume verkocht Heineken bijvoorbeeld 4,6 procent meer bier. Het bedrijf merkte ook dat klanten steeds vaker kiezen voor iets duurdere bieren. Het volume van het Heineken merk groeide met 17,4 procent en is nu hoger dan voor corona.

Ook andere A-merken scoorden goed. Zo werd de Italiaanse Birra Moretti met succes geïntroduceerd in nieuwe markten. Het Aziatische biermerk Tiger kampte met problemen door de lockdowns in Vietnam en Cambodja.

De 0.0-trend zet zich ook door. Heineken verkocht 10 procent meer alcoholvrij bier en maakt nu ook alcoholvrije varianten voor meer verschillende soorten bier. 0,0 is nu goed voor 6,6 procent van alle bieren die Heineken maakt. Ook buiten de biermarkt groeit Heineken bijvoorbeeld met cider. Hoewel het bedrijf last had van Engelse pubs die vorig jaar een groot deel van het jaar gesloten waren vanwege de appeldrank. Heineken investeert ook in hard seltzer, een soort alcoholische limonade, die het onder verschillende namen in verschillende landen op de markt brengt.

Dit alles resulteerde in een omzet van 26,6 miljard euro. Onder de streep maakte Heineken een winst van 3,3 miljard euro.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?