Heineken waarschuwt dat bierprijzen hoger zullen stijgen

Image source - Pexels.com


Bierbrouwer Heineken heeft aangegeven dat de prijs van een biertje de komende tijd gaat stijgen. Uit de kwartaalrapportage voor het begin van het jaar blijkt dat het bedrijf de kosten voor duurdere grondstoffen, zoals graan, waar mogelijk doorberekent. In de eerste drie maanden van 2022 profiteerde Heineken van hogere bierprijzen en een stijging van de omzet doordat mensen in Europa en Azië weer naar de kroegen gingen.

De prijs van graan en energie stijgt al een tijdje, maar de oorlog in Oekraïne heeft de prijzen nog verder opgedreven. Als de oorlog in Oekraïne voortduurt, betekent dit ook dat er minder graan op de wereldmarkt zal komen, aangezien het land een grote graanproducent is.

De reeds doorgevoerde prijsverhogingen waren een van de redenen dat Heineken een jaar-op-jaar omzetstijging liet zien van ruim een ​​derde tot bijna zeven miljard euro. Dat deed het bedrijf door vijf procent meer bier te verkopen. In Europa lag de stijging van de bierverkoop met ruim 15 procent hoger, maar dat komt mede doordat er in het eerste kwartaal van 2021 nog lockdowns van kracht waren.

In Nederland steeg de hoeveelheid bier die Heineken verkocht met ruim 30 procent, en in Frankrijk en Italië met ruim 20 procent. In het Verenigd Koninkrijk werd ruim 40 procent meer bier verkocht. Heineken had echter last van een staking van vrachtwagenchauffeurs in Spanje, waardoor de groei achterbleef bij andere Europese landen.

Naast de stijgende bierverkoop zet ook de groei van de wat duurdere premiumbieren, zoals bier van het Heineken merk, door. Dit is niet alleen gunstig voor de omzet van Heineken, maar ook voor de winst. Dat kwam neer op 417 miljoen euro, tegen 168 miljoen euro in de eerste drie maanden van 2021.

In de winst is nog niet de afboeking van circa 400 miljoen euro voor de beëindiging van de Russische activiteiten van de onderneming opgenomen. Heineken zal hierover meer informatie geven in de cijfers over de eerste helft van dit jaar.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?