Grote fondsen kunnen pensioenen dit jaar niet verhogen

Image source - Pexels.com


De grootste pensioenfondsen van Nederland willen graag de pensioenen verhogen, maar kunnen dat nog niet. Daarvoor was hun financiële positie eind vorig jaar nog te mager. De fondsen deelden deze pijnlijke boodschap in hun kwartaalrapportages.

“In een tijd waarin de boodschappen steeds duurder worden en de energieprijzen snel stijgen, is dat een harde constatering”, zegt Joanne Kellermann, voorzitter van het bestuur van zorgfonds PFZW. De beleidsdekkingsgraad, de graadmeter waarop fondsen beslissen of de pensioenen kunnen worden verhoogd, bleef bij PFZW op 99,7 procent. Dat betekent dat het fonds voor elke euro aan toekomstige pensioenverplichtingen iets minder dan één euro cash heeft. Volgens de regels is dat te weinig. “We hopen dan ook op een verder snel herstel, waardoor gedeeltelijke indexatie van pensioenen weer in beeld komt.”

ABP scoorde met 102,8 procent iets beter, maar kwam tot dezelfde conclusie. ABP hoopt dat de regels binnenkort wat versoepeld worden. Als het financieel meezit, kan een verhoging van de pensioenen snel in zicht komen. “Vanaf 1 juli van dit jaar zal de minimale beleidsdekkingsgraad waartegen we mogen stijgen het liefst dalen van 110 procent naar 105 procent”, aldus voorzitter Harmen van Wijnen van het college van bestuur. “Zodra we de pensioenen mogen verhogen, zijn we van plan dat te doen. We onderzoeken vanaf welke datum we dit kunnen invoeren als de beleidsdekkingsgraad in de loop van dit jaar boven de 105 procent uitkomt.”

Metaalfonds PME zegt de teleurstelling van gepensioneerden goed te begrijpen. De beleidsdekkingsgraad is daar momenteel 103,2 procent. Het andere grote metaalfonds, PMT, zit daar met bijna 100,8 procent iets onder. “We willen binnenkort niet al te optimistisch zijn over indexatie, maar bij gelijkblijvende rentes en rendementen komt de start van indexatie binnenkort weer in zicht en dat hebben onze leden hard nodig”, aldus Jos Brocken, PMT-medevoorzitter , zei tegen de NOS.

Alle grote fondsen merken dat hun financiële situatie beter wordt. Ze deden het afgelopen kwartaal goede zaken met investeringen. De fondsen profiteerden ook van de stijgende rente op de financiële markten. “Voor velen was 2021 een moeilijk jaar door de pandemie van het coronavirus. Maar het was een goed jaar voor de financiële positie van ABP”, zegt Van Wijnen tegen de NOS. De zorgen over mogelijke pensioenkortingen, waar eerder voor gevreesd werd, zijn daarmee weggeëbd.

Van de grotere fondsen staat alleen bpfBOUW al langer goed. De beleidsdekkingsgraad is inmiddels gestegen tot ruim 119,3 procent. Ook bpfBOUW heeft dit jaar de pensioenen iets verhoogd. Het was echter slechts een gedeeltelijke indexatie, waardoor de pensioenen minder stegen dan de sterk oplopende inflatie.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?