Groningse studentensit-in eindigt na 9 uur; Verbeteringen beloofd

Image source - Pexels.com


De bezetting van het Academiegebouw in Groningen eindigde na negen uur, zegt een woordvoerder van actiegroep Onderdak Onze Studenten. “We zijn eruit”, zegt hij na urenlang overleg met de gemeente Groningen en de Rijksuniversiteit Groningen. Met de bezetting wilden de activisten meer huisvesting voor studenten in de stad forceren.

“Ze hebben een lange weg afgelegd om aan onze eisen te voldoen”, zei de organisator van de actie. Voor studenten die nu geen woning hebben, komt er in de stad voldoende en betaalbare noodopvang. “Zodat iedereen die het nu nodig heeft een dak boven het hoofd kan krijgen.” De prijs voor deze noodopvang, met veldbedden in slaapzalen, gaat van 9 naar 6 euro per dag. Ook was er de belofte om de komende jaren ‘eerlijk’ te zijn over de woningnood aan aankomende studenten. “We hebben nu allemaal studenten aan de telefoon die dit niet hadden verwacht en het niet zagen aankomen met de informatie die ze hadden”, zegt de woordvoerder over de dakloze studenten die zijn organisatie helpt bij het vinden van onderdak.

Shelter Our Students heeft ook onderhandeld over tijdelijke huisvesting op de Zernike-campus. Het streven is dat daar in 2025 1.500 studentenunits worden gebouwd. De deal van donderdagavond moet die tijd overbruggen. De tijdelijke woonruimte, waarvan het aantal nog onbekend is, zal ook worden gebruikt voor noodopvang.

Ook komt er een verklaring van de universiteit en de gemeente waarin de oorzaken van de huisvestingsproblematiek worden geïdentificeerd en beschreven wat er moet gebeuren. De verklaring noemt Shelter Our Students “een erkenning dat wij als stad dit niet meer aankunnen”, aldus de woordvoerder. “We hebben niet de mogelijkheden om dit als stad zelf op te lossen.”

Zo’n 75 tot 100 studenten bezetten sinds 12.30 uur maandagmiddag het Academiegebouw na een protestmars vanaf de Grote Markt in Groningen. Ze zeiden dat er niet genoeg huisvesting is, vooral voor internationale studenten. Ze weigerden het gebouw te verlaten totdat aan de vraag naar meer woningen was voldaan. Rond 21.30 uur vertrokken de actievoerders, samen met wethouder Roeland van der Schaaf (PvdA, huisvesting) en Hans Biemans van het college van bestuur. De actiegroep zegt vrijwillig en uit eigen beweging te zijn vertrokken na een “rustige, vreedzame bezetting” van het Academiegebouw.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?