Groene startups in Nederland bieden nu werk aan 135.000 mensen; 7,6% omhoog


Terwijl techreuzen als Meta en Twitter massaontslagen doorvoeren, nemen Nederlandse startups gericht op innovatie op het gebied van duurzaamheid en energie meer mensen aan. Het aantal banen bij greentech-startups in Nederland is het afgelopen jaar met 7,6 procent toegenomen tot 135.000, meldt NRC op basis van het Dutch Startup Employment Report 2022.

Ondanks een dreigende economische crisis hebben durfkapitalisten dit jaar tot nu toe 1 miljard euro geïnvesteerd in groene Nederlandse startups. Dat is iets lager dan het recordjaar 2021 en ruim twee keer zoveel als in 2020. Van elke 3 euro die in Nederland in techbedrijven wordt geïnvesteerd, gaat nu 1 euro naar een groene startup.

Groene startups worden hoger gewaardeerd dan bedrijven die niet gericht zijn op klimaatoplossingen, vonden de onderzoekers. “Een van de trends die we zien, is dat beleggers nu echt groen willen”, zegt Techleap-directeur Maurice van Tilburg tegen NRC. Zijn organisatie deed mee aan het onderzoek. “En door de gascrisis worden bedrijven die zich richten op energiebesparing ook economisch erg aantrekkelijk.”

Lees ook:  Ongeveer 400 gevallen van beledigend gedrag op de werkplek in de Nederlandse creatieve sector gemeld in 2022

Volgens de onderzoekers zorgen aanpassingen van de Nederlandse belastingregels voor startups op termijn voor tienduizenden extra banen. In juni keurde het parlement een wet goed die het voor startups makkelijker maakt om hun personeel in aandelen te betalen. Zo kunnen werknemers financieel bijdragen aan het toekomstige succes van een bedrijf, terwijl werkgevers toptalent kunnen aantrekken zonder meteen hoge salarissen te bieden. De Senaat bespreekt de wet volgende week.

Ongeveer een tiende van de startende werknemers in Nederland werkt voor een bedrijf dat zich richt op de energietransitie. Deze bedrijven zijn met name actief in Zuid-Holland, Gelderland en Noord-Brabant.

Plaats een reactie