Gov’t Covid-ondersteuning heeft minstens 65.000 banen gered: Planbureau

Image source - Pexels.com


Het coronasteunpakket van de Nederlandse overheid heeft tussen de 65 duizend en 180 duizend banen bespaard, berekende het Centraal Planbureau CPB. Zonder de steun zou de Nederlandse economie nog eens 0,6 procent gekrompen zijn. Het steunpakket was dus effectief in 2020 – veel mensen hielden hun inkomen, de werkloosheid schoot niet omhoog en weinig bedrijven gingen failliet, aldus het CPB, meldt de NOS.

Het CPB heeft gekeken naar de NOW-regeling voor de loonondersteuning, de TVL-regeling die de vaste lasten van bedrijven dekte, en de TOZO inkomensondersteuning voor zzp’ers en hun effect in 2020. Het steunpakket voor bedrijven dit jaar, dat is die voor een groot deel op vrijdag eindigde, werd niet meegenomen.

Het planbureau concludeerde dat veel bedrijven het overleefden dankzij overheidssteun, maar voegde eraan toe dat het ook bedrijven waren die waarschijnlijk failliet zouden zijn gegaan als er geen pandemie en dus geen steun was geweest. Dit zou de economische groei in de toekomst kunnen temperen, aldus het CPB. “Naarmate de crisis langer duurde, namen deze (verborgen) kosten van het hulpbeleid toe en namen de voordelen van het behoud van banen af”, aldus de onderzoekers.

De pandemie-gerelateerde economische onzekerheid is sinds de zomer van vorig jaar afgenomen, en daarmee zijn de nadelen van hulp groter en de voordelen afgenomen, aldus het CPB. Er is meer onderzoek nodig om de afweging tussen de voordelen en de kosten van het ondersteuningspakket in de loop van de tijd te bepalen.

Het CPB heeft ook gekeken naar het Nederlandse steunpakket in vergelijking met andere landen. Nederland gaf in 2020 30 miljard euro, oftewel 3,6 procent van het bruto binnenlands product, uit aan coronasteun voor bedrijven. Dat is iets hoger dan het Europese gemiddelde van 3,3 procent van het bbp. De Nederlandse economie kromp relatief minder sterk en de werkloosheid steeg minder snel dan elders in Europa.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?