Google erkent het verspreiden van misleidende Bitcoin-advertenties met Nederlandse beroemdheden: advocaat


Google gaf toe meer dan 2500 misleidende Bitcoin-advertenties te hebben verspreid met de namen en foto’s van Jort Kelder, Alexander Klopping, Arjen Lubach en Willem Middelkoop. Dat zei hun advocaat Matthijs Kaaks dinsdag in de rechtbank in Amsterdam, waar BN’ers eisen dat Google stopt met deze advertenties in de vorm van nieuwsberichten.

“We willen voorkomen dat Google ongewenste advertenties doorlaat. Google zou alle nepadvertenties moeten filteren, en dat willen ze niet”, zegt Kelder in een samenvatting van de rechtszaak. De advertenties verschenen op nieuwssites en leken op nieuwsitems, waardoor consumenten werden opgelicht om te investeren in nep-Bitcoin-schema’s. “Google heeft een heel team ingevlogen voor de rechtszaak. Als ze deze zaak verliezen, torpedeert dat hun bedrijfsmodel.”

Bij de BN’ers waren meerdere slachtoffers betrokken bij deze zaak. “Mensen die hun geld zijn kwijtgeraakt. Zodat de slachtoffers een gezicht krijgen. Hun schade moet vergoed worden, en die schade loopt in de miljoenen. Ik vind gewoon dat een reclamebureau die verantwoordelijkheid moet nemen”, zei Kelder.

Lees ook:  Nachttrein om Amsterdam, Utrecht te verbinden met Florence, Kopenhagen

Volgens advocaat Kaaks stelde Google dat van de ruim 11.000 advertenties met de namen van bekende Nederlanders er 8.500 werden gefilterd voordat ze online gingen. “Het probleem is veel groter omdat er veel meer publieke figuren zijn die hiervan het slachtoffer zijn”, zei Kaaks. “In een kwart van de gevallen kwamen valse bitcoin-advertenties door.”

Kaaks noemde de score van 77 procent gefilterde posts teleurstellend. De advocaat van Google zei dat het bedrijf met succes kwaadwillende adverteerders buiten de deur houdt. “Google werkt er hard aan om een ​​schoon advertentienetwerk te bieden”, zegt bedrijfsjurist Dorien Verhulst.

Verreweg de meeste advertentie-elementen die uit 2018 doorsloegen, waren Jort Kelder. De naam of foto van internetondernemer Alexander Klopping is in 11 campagnes gebruikt. Google telde drie campagnes met cabaretier Arjen Lubach en één met publicist Willem Middelkoop.

Google is de grootste aanbieder van online advertentieruimte wereldwijd en beheert de advertentieruimte voor 35 miljoen websites en apps. De rechtszaak van Kelder draait om advertenties op nieuwssites die op nieuwsberichten lijken en daarmee consumenten misleiden. In 2018 en 2019 werden consumenten overspoeld met malafide bitcoin-advertenties. Kaaks: “Het is niet altijd duidelijk dat dit nepnieuws is. Alles is erop gericht om mensen te laten klikken. Google is daarvoor verantwoordelijk.”

Lees ook:  Gokautoriteit wil dat online casino's de dagelijkse limieten verlagen

Blijkbaar is het probleem nu onder controle. “Google wil natuurlijk ook niet dat frauduleuze advertenties via ons netwerk worden verspreid”, aldus een woordvoerder van het bedrijf. “We hebben hard gewerkt om de fraudeurs en hun nep-bitcoin-advertenties te stoppen en hebben dit fenomeen al vele maanden onder controle.”

Kelder erkende dat het aantal nepadvertenties rondom zijn persoon is afgenomen, maar hij krijgt nog steeds wekelijks berichten van consumenten. In november waren er nog acht campagnes met zijn imago, zei hij.

Kelder heeft een stichting opgericht en voert de rechtszaak namens drie mensen die slachtoffer zijn geworden van deze nepnieuwsadvertenties. Een van hen was aanwezig in de rechtszaal. Volgens de advocaat is hij 35.000 euro kwijt.

Kelder diende ook een soortgelijke zaak aan tegen Twitter. Het verschijnt op vrijdag 18 maart voor de Amsterdamse rechtbank. De rechtbank doet op 18 mei uitspraak.

Plaats een reactie