Google en Twitter niet aansprakelijk voor nep-cryptocurrency-advertenties met Nederlandse celebs: rechtbank


Twitter en Google kunnen niet aansprakelijk worden gesteld voor nepadvertenties waardoor het lijkt alsof BN’ers willen dat mensen investeren in cryptocurrency. Presentator Jort Kelder heeft samen met enkele anderen een zaak aangespannen tegen de techbedrijven, maar de rechtbank in Amsterdam wees hun claim woensdag af.

Volgens de rechter zijn de makers van de advertenties verantwoordelijk voor de posts via Google en tweets op Twitter. Google en Twitter doen genoeg om dit fenomeen tegen te gaan en kunnen daarom niet worden verweten, oordeelde de rechtbank.

Google moet Kelder gegevens verstrekken over de makers van de nepadvertenties. Twitter hoeft dat niet omdat eisers onvoldoende duidelijk hebben gemaakt waarom zij deze gegevens nodig hebben.

Google zei in reactie: “We werken er hard aan om fraudeurs op ons platform te stoppen en zijn blij dat de rechtbank onze inspanningen vandaag heeft erkend.”

De rechtszaak tegen Google draaide om advertenties die eruitzagen als nieuwsberichten, waardoor consumenten werden misleid. Jort Kelder diende de zaak samen met Alexander Klopping, Arjen Lubach en Willem Middelkoop in. Kelder noemde de uitspraak een Pyrrusoverwinning die hem weinig helpt. “Google moet nu adressen aanleveren voor de advertentie-oplichters. Maar in de praktijk zijn die adressen niets waard. Dat zijn adressen in Cyprus of Oost-Europa. Dode adressen van brievenbusfirma’s. Wat heeft het voor zin”, zei Kelder.

Lees ook:  NS schrapt dit weekend meer treinen vanwege personeelstekort

Kelder zei teleurgesteld te zijn. “Google heeft aantoonbaar 2500 keer advertenties met mijn gelijkenis getoond. Ik denk niet dat Google zich kan verschuilen achter anonieme adressen die kleine investeerders schaden. Sterker nog, als je wordt opgelicht, ben je buiten de wet. Het lijkt erop dat de rechtbank bang is voor de grote technologiebedrijven. Als de rechtbank had besloten dat Google en Twitter alle advertenties zouden moeten filteren, zou dat natuurlijk wereldwijde impact hebben en de rechtbank durfde dat niet te doen.”

Kelder onderzoekt de mogelijkheden voor hoger beroep. “Google verpakt advertenties in de vormgeving van websites als NOS of AD. Maar daar zegt de rechtbank niets over. En dat is best schokkend.”

Plaats een reactie