Gokbedrijven lokten ondanks verbod nieuwe spelers met WK-pools


Verschillende gokbedrijven, waaronder de Nederlandse Staatsloterij, adverteerden illegaal op een populaire voetbalpoolsite. Honderdduizenden mensen bezochten Scorito voor WK-pools en zagen wekenlang advertenties voor weddenschappen op voetbalwedstrijden. De Kansspelautoriteit beschouwt voetbalpools als spellen, waardoor gokadvertenties verboden zijn, meldt de NOS.

De toezichthouder heeft de gokbedrijven een ultimatum gesteld en ze hebben hun advertenties verwijderd. Ze kunnen later een boete krijgen.

De Nederlandse Loterij, eigenaar van Toto, verbaast zich erover dat voetbalpools als spel worden gezien. “Omdat Toto aan de wet wil voldoen, is de advertentie verwijderd en heeft Toto de Kansspelautoriteit om opheldering gevraagd”, zegt een woordvoerder tegen de NOS.

Gokbedrijf Betcity vertelde de omroep dat het adverteerde op de voetbalpoolsite omdat het niet wist dat deze voorspellingssites als online spellen werden beschouwd. “We hebben vooraf analyses gemaakt en daaruit bleek dat we weinig jongvolwassenen bereikten op de site”, zegt een woordvoerder. Het beschermen van jongeren tegen gokverslaving is een van de redenen waarom gokbedrijven niet mogen adverteren op gamesites.

Lees ook:  Schiphol heeft tegen april 800 extra beveiligers nodig om weer normaal te worden; Luchtvaartmaatschappijen sceptisch

De Kansspelautoriteit heeft een apart team dat tijdens het WK de advertenties van kansspelbedrijven in de gaten houdt. “We zien niet alles, maar we krijgen ook tientallen meldingen van kijkers en bezoekers. We zetten bedrijven onder druk om de advertenties binnen 24 uur aan te passen.” De afgelopen weken berispte de toezichthouder al een bedrijf voor het gebruiken van een Nederlandse BN’er om reclame te maken voor een WK-evenement en een ander voor het oproepen van sociale media om te wedden op wedstrijden.

Het WK is een belangrijk moment voor gokbedrijven. Voetbalsupporters zetten veel geld in op de wedstrijden. Dit is mogelijk ook het laatste voetbaltoernooi waarop gokbedrijven überhaupt kunnen adverteren. Politici werken eraan om een ​​groot deel van de gokadvertenties te verbieden, wat ergens volgend jaar van kracht zou moeten worden.

Plaats een reactie