GGD, KLM, Schiphol verontschuldigen zich voor behandeling reizigers uit Zuid-Afrika

Image source - Pexels.com


Luchthaven Schiphol, luchtvaartmaatschappij KLM en gezondheidsdienst GGD Kennemerland bieden hun excuses aan voor de manier waarop ze vrijdag op twee vluchten van Zuid-Afrika naar de luchthaven van Amsterdam zijn omgegaan, melden NRC en NH Nieuws. Meerdere passagiers klaagden over de chaos om hen heen toen ze zich bij aankomst moesten laten testen op Covid-19. Ze eisten excuses en schadevergoeding.

De ruim 600 passagiers zaten op twee vluchten van Johannesburg en Kaapstad naar Schiphol. Terwijl ze in de lucht waren, verbood Nederland vluchten vanuit zuidelijk Afrika vanwege een nieuwe coronavirusvariant die door de Zuid-Afrikaanse gezondheidsautoriteiten was geïdentificeerd. Als gevolg hiervan zaten de passagiers na de landing urenlang vast in de vliegtuigen terwijl ze werden getest. Ze werden vervolgens geïsoleerd in overvolle kamers zonder frisse lucht in afwachting van hun testresultaten. En het duurde uren voordat ze iets te eten of te drinken kregen.

KLM zegt “zeer teleurgesteld” te zijn dat klanten “mede door externe omstandigheden” lange tijd in het ongewisse zijn gebleven. Ook betreurt de luchtvaartmaatschappij dat haar klanten “zoveel uren aan boord moesten blijven en vervolgens op deze niet-klantvriendelijke manier werden behandeld”.

GGD Kennemerland, verantwoordelijk voor het testen van de reizigers, erkent dat dit proces niet vlekkeloos is verlopen. “Uiteindelijk ging alles niet zo soepel en snel als we hadden gewild.” De gezondheidsdienst begrijpt waarom de reizigers ontevreden zijn. “Dit moet beter. Daarom is het belangrijk om met alle betrokkenen om de tafel te gaan zitten en hiervan te leren.”

Eenenzestig reizigers testten uiteindelijk positief op Covid-19, waaronder 14 die de nieuwe Omicron-variant hadden. Ze werden naar een hotel gebracht om in quarantaine te gaan. Het RIVM liet dinsdag weten dat de Omicron-variant dan al ruim een ​​week in Nederland circuleert.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?