Gezondheidswerkers vervolgen werkgevers wegens langdurige Covid-gevolgen

Image source - Pexels.com


Minstens vijf zorgmedewerkers houden hun werkgever aansprakelijk voor de emotionele en financiële schade van Long Covid door besmettingen op de werkvloer, meldt RTL Nieuws. Experts geïnterviewd door RTL Nieuws voorspellen dat dit het begin is van een groeiende trend.

Letselschadeadvocaten zullen twee van de zaken vertegenwoordigen, terwijl de andere drie onder toezicht staan ​​van FNV Bureau Beroepsziekten.

Een werknemer, die voor ouderen zorgt, zei dat hij werd blootgesteld aan Covid-19 via een cliënt die het had. Zijn leidinggevende wist dat de cliënt mogelijk de ziekte had, maar liet de hulpverlener dit niet weten. Bijna twee jaar later is de hulpverlener nog steeds met ziekteverlof.

Een andere medewerker, een ambulanceverpleegkundige genaamd Lenny Wagemans, vertelde RTL Nieuws dat ze in maart 2020 tijdens een ambulancerit met twee collega’s aan het virus is blootgesteld. Wagemans sprong uit de ambulance om een ​​kortademige man te helpen. Ze droeg geen mondkapje omdat het nog niet standaard was voor ambulancepersoneel.

“Ik hield hem vast en ondersteunde hem tot op de brancard. Terwijl ik dat deed, hoestte hij veel”, zegt Wagemans tegen RTL Nieuws.

Later bleek dat de man net uit het buitenland kwam. Toen Wagemans een paar dagen later symptomen van het coronavirus kreeg, vermoedde ze dat ze het van hem had opgelopen.

Wagemans verwijt haar werkplek haar niet beter te beschermen. Ze vertelde RTL Nieuws dat de eerste hulp de man beter had moeten ondervragen om een ​​mogelijke coronavirusinfectie te herkennen, en haar begeleider had haar beter moeten instrueren voordat ze uit de ambulance sprong om hem te helpen.

Wagemans was na haar ziekte te zwak om naar de ambulance terug te keren en werd na een jaar ontslagen. Ze stelt nu haar voormalige werkgever aansprakelijk voor infectie en de daaropvolgende Long Covid-symptomen.

Werkgeversvereniging AWVN maakt bezwaar tegen dergelijke rechtszaken. “De pandemie van het coronavirus is ons allemaal overkomen en je kunt het niet kwalijk nemen”, zeiden ze tegen RTL Nieuws. Ondertussen wezen experts erop dat het moeilijk is om aan te tonen dat iemand daadwerkelijk het coronavirus op de werkplek heeft opgelopen.

“Maar ondanks dat dit vaak langdurige procedures zijn, vinden we het belangrijk om werkgevers op deze manier te wijzen op hun rol en verantwoordelijkheid”, zegt Marike Schooneveldt van FNV Bureau Beroepsziekten tegen RTL Nieuws.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?