Gezondheid Min. vertelt scholen, bedrijven om zich zelf voor te bereiden op de volgende Covid-golf

Image source - Pexels.com


Minister van Volksgezondheid Ernst Kuipers wil dat sectoren in Nederland niet langer afhankelijk zijn van de overheid voor een coronavirusstrategie en zelf maatregelen nemen om zich voor te bereiden op een nieuwe golf van besmettingen die in het najaar wordt verwacht. “Maak je eigen plan”, zei hij tegen omroep NOS als reactie op kritiek van experts die zeggen dat het ontbreken van een Covid-19-strategie van de regering tot meer lockdowns zou leiden.

Kuipers erkende dat Nederland nog niet goed is voorbereid op een opleving van het coronavirus. Maar het is niet alleen aan de regering, zei hij tegen de omroep, die de bal bij bedrijven, scholen en ziekenhuizen legt. “Het enige wat ik kan doen is het virus nauwlettend in de gaten houden, zo nodig een nieuwe vaccinatieronde aankondigen en de zorg stimuleren om maatregelen te nemen. Maar tegelijkertijd is mijn vraag aan de school of de restauranthouder: wat doe jij in je omgeving?”

Volgens hem is het coronavirus de verantwoordelijkheid van iedereen. ‘Den Haag is niet meer alleen verantwoordelijk’, zei hij. “De sectoren en burgers zeggen zelf: laten we het heft in handen nemen.” Maar niet iedereen neemt maatregelen, zegt Kuipers. Er zijn nog steeds ziekenhuizen die geen goed plan hebben om de zorg op te schalen als er een toestroom van coronaviruspatiënten is, zei hij. De horeca denkt onvoldoende na over veilig open blijven, stelt hij.

“Misschien krijgen we in het winterseizoen 5 tot 10 miljoen besmettingen”, zegt de minister van Volksgezondheid tegen de NOS. Hij wil strenge maatregelen zoveel mogelijk vermijden. Maar als verplichte mondkapjes in het openbaar vervoer en een nieuwe vaccinatieronde kunnen helpen, dan zal hij die invoeren. Volgens hem veroorzaken deze maatregelen zo min mogelijk pijn.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?