Gestage herstel bij Air France-KLM naarmate passagiersaantallen toenemen

Image source - Pexels.com


Luchtvaartgroep Air France-KLM heeft het nettoverlies in het derde kwartaal fors teruggedrongen. Exclusief rente en belastingen boekte de groep zelfs zijn eerste operationele winst sinds de uitbraak van het coronavirus. De Frans-Nederlandse combinatie vervoerde dankzij flexibelere reisbeperkingen veel meer passagiers dan een jaar eerder en profiteerde van eerder ingezette bezuinigingen.

Air France-KLM vervoerde in de vitale zomermaanden juli, augustus en september bijna 17 miljoen passagiers. Dat is bijna een verdubbeling ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Op dat moment waren er nog veel reisbeperkingen binnen Europa, die kwamen te vervallen vanwege vaccinatiecampagnes en de EU-brede invoering van het coronaviruspaspoort.

Dankzij de toegenomen vraag naar tickets steeg de omzet met 81 procent tot 4,6 miljard euro. Het bedrijf boekte een bedrijfsresultaat van 132 miljoen euro. De vliegtuigen zaten voller dan tijdens de corona-maanden en ook het forse banenverlies zorgde voor lagere kosten.

Onder de streep is er nog een verlies van 192 miljoen euro. Dat komt mede door de rentebetalingen die Air France-KLM moet doen op noodleningen die het concern tijdens de crisis overeind hielden. Het nettoverlies is echter veel kleiner dan de -1,6 miljard euro die in het derde kwartaal van 2020 de boeken in ging.

Voor Air France-KLM is de naderende opening van de Amerikaanse grenzen voor gevaccineerde Europese reizigers een grote meevaller. Na de aankondiging dat de Verenigde Staten vanaf 8 november reizigers uit de EU-lidstaten zouden toelaten, kwamen er veel boekingen binnen voor het herfst- en vakantieseizoen.

Air France-KLM is nog niet helemaal terug op het niveau van voor de uitbraak van het coronavirus. Er zijn nog steeds veel uitbraken van het coronavirus in onder meer Azië. De groep verwacht in de laatste drie maanden van dit jaar 70 tot 75 procent van de capaciteit van 2019 te hebben. In het derde kwartaal was dat 66 procent.

Air France-KLM zoekt nog naar manieren om haar balans te versterken. Gesprekken over extra steun van de Nederlandse overheid om het eigen vermogen van KLM te versterken lopen nog. Eerder dit jaar schoot Parijs Air France al te hulp met 4 miljard euro extra hulp, waaronder 1 miljard euro nieuw kapitaal. Daardoor daalde de schuldenlast, maar bedraagt ​​deze nog steeds ruim 8 miljard euro. Het bedrijf kampt ook met een negatief eigen vermogen.

Met de noodleningen die de luchtvaartmaatschappij vorig jaar met hulp van de overheid verkreeg, kan KLM voorlopig nog wel ‘rondkomen’. Van de 3,4 miljard euro aan leningen is inmiddels 1 miljard euro gebruikt, zegt topman Pieter Elbers in een toelichting op de kwartaalcijfers.

“Er is een aanzienlijke verbetering opgetreden. KLM was ook voor het eerst in 19 maanden operationeel winstgevend, maar we zijn nog ver verwijderd van het niveau van voor Covid-19”, aldus Elbers. KLM boekte in het derde kwartaal een operationeel resultaat – winst voor belastingen en rentebetalingen – van 168 miljoen euro. “De weg naar herstel is hobbelig en lang”, zei Elbers.

Een probleem dat zich binnenkort zou kunnen voordoen, zijn de luchthavengelden die KLM op haar thuisbasis Schiphol moet betalen. De luchthaven wil de tarieven de komende drie jaar met zo’n 40 procent verhogen om het desastreuze coronavirus te boven te komen. Elbers kan dat niet bevatten. “Veertig procent meer is een enorme klap. In Parijs bijvoorbeeld gaat het maar met 2 procent omhoog”, zei hij. “Schiphol heeft het natuurlijk ook moeilijk gehad, maar we gaan onze ticketprijs niet met 40 procent verhogen. Het is de vraag hoe je zorgt voor herstel zonder de knoop door te hakken. Dat helpt helemaal niets.”

Net als de hele luchtvaartsector wil KLM in 2050 CO2-neutraal zijn. Eerder deze week pleitte milieuorganisatie Greenpeace voor een verbod op korteafstandsvluchten in de Europese Unie als er milieuvriendelijkere alternatieven, zoals de trein, beschikbaar zijn. Elbers staat sceptisch tegenover treinen als vervanger van het vliegtuig omdat het veel te lang duurt voor bijvoorbeeld mensen die intercontinentale vluchten overstappen.

“Voor sommige reizigers is dat misschien prima, maar voor een heel groot deel is het geen alternatief”, zei hij. “De afgelopen periode heeft laten zien dat er niet één oplossing is. Dat kunnen treinen zijn, maar ook vlootvervanging en duurzame brandstoffen. En de meeste vervuiling zit op lange afstanden, dus je zult naar brandstoffen moeten kijken.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?