Gemeenten moeten tegen oktober banden met Russisch Gazprom verbreken: minister


Gemeenten die een contract hebben met het Russische staatsbedrijf Gazprom moeten dat in principe voor 10 oktober opzeggen, zegt minister Rob Jetten van Klimaat en Energie tegen de Tweede Kamer.

Onder het laatste Europese sanctiepakket kunnen geen nieuwe contracten worden afgesloten. Gemeenten hebben een kleine zes maanden de tijd om bestaande contracten op te zeggen of af te handelen, aldus Jetten. Een woordvoerder legde uit dat de overgangsperiode op 10 oktober afloopt.

Het kan best zijn dat de overheid ervoor kiest om specifiek voor energiecontracten van lagere overheden gebruik te maken van de uitzonderingsgronden die in het sanctiepakket zijn opgenomen. Hierover moet nog een definitief besluit worden genomen. Gemeenten zouden dan onder bepaalde voorwaarden niet verplicht zijn hun contract op te zeggen.

Zo’n 120 gemeenten nemen gas af van het Russische staatsbedrijf. Jetten noemt het ‘ongewenst dat wij als Europese landen op deze manier bijdragen aan de Russische schatkist’.

De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) wil graag met Jetten in gesprek over Russisch gas, aldus een woordvoerder. De VNG zei eerder dat het verbieden van Russisch gas van de Nederlandse markt niet zou werken. Alle energieleveranciers kopen gas in op een internationale markt waar landen, waaronder Rusland, gezamenlijk gas aanbieden.

Lees ook:  Studenten verheugd over de eisen van het parlement om het leenstelsel af te schaffen

“De VNG roept het kabinet op om dit in Europees verband aan de kaak te stellen, zodat de nodige aanpassingen worden gedaan aan de spelregels omtrent inkoopeisen en de internationale gasmarkt”, aldus de bond.

Plaats een reactie