Gemeente Amsterdam wil raambordelen afdekken met gordijnen


Een meerderheid in de Amsterdamse gemeenteraad sprak haar steun uit voor een voorstel van D66 om sekswerkers in de raambordelen van de Wallen altijd de gordijnen dicht te laten houden. Dat moet toeristen ontmoedigen om hen aan te gapen en moet bijdragen aan meer rust in de oude binnenstad, zegt D66-fractieleider Ilana Rooderkerk, meldt Het Parool.

Een QR-code of reserveringssysteem kan laten zien wanneer sekswerkers beschikbaar zijn. PvdA, VVD, JA21, DENK, PvdD, Volt en Bij1 zegden allemaal toe het voorstel te steunen als Rooderkerk het volgende week indient.

“De Wallen zijn geen wetteloze toevluchtsoorden. Voelen sekswerkers zich gerespecteerd als toeristen hen aangapen? Het roept ook de vraag op hoe sekswerk als attractie bijdraagt ​​aan de positie van vrouwen in het MeToo-tijdperk”, aldus Rooderkerk.

Burgemeester Femke Halsema zei dat ze niet tegen het idee was, maar merkte op dat sekswerkers er misschien tegen zouden zijn. “Als hier animo voor is onder sekswerkers, dan help ik je graag verder”, zei ze.

Lees ook:  ING: vertrouwen onder Nederlandse particuliere beleggers neemt toe

Rooderkerk opperde het idee tijdens een debat over een plan om bordelen op de Wallen om 03.00 uur te sluiten in plaats van 06.00 uur

GroenLinks. Volt, PvdD en Bij1 zijn tegen de vervroegde sluiting. Ze verwezen naar onderzoek waaruit blijkt dat sekswerkers het meeste gevaar lopen tussen 03.00 en 04.00 uur, wanneer het nachtleven sluit en bezoekers op weg zijn naar huis of naar hun hotel. Het zou onverantwoord zijn om sekswerkers juist in die tijd naar huis te laten lopen, omdat het openbaar vervoer niet rijdt. Sekswerkers zouden ook veel zaken verliezen, betoogden ze. Buurtbewoners daarentegen willen bordelen nog eerder sluiten.

Halsema begon haar deel van het debat door te benadrukken dat sekswerkers niet het probleem zijn. “Maar net als de bewoners hebben zij veel last van de veranderde sfeer. Het is een toeristische trekpleister geworden die gepaard gaat met een zeer ongewenste vernedering van de sekswerkers”, aldus Halsema.

Lees ook:  Kamerlid steunt plannen om instroom internationale studenten te beperken

Volgens de burgemeester zoekt Amsterdam naar een balans. Nog eerder sluiten van bordelen zou resulteren in meer illegale prostitutie, maar ook de lokale bevolking verdient hun nachtrust, zei ze. “We dachten dat een vermindering met drie uur die balans was.”

Plaats een reactie