Gelicentieerd online gokken kan leiden tot een nieuwe generatie verslaafden, beweren experts

Image source - Pexels.com


Vrijdag legaal online gokken in Nederland kan leiden tot een nieuwe generatie kansspelverslaafden, vrezen verslavingsklinieken. De nieuwe kansspelwet is te soepel en gokbedrijven worden daardoor niet voldoende ingeperkt, aldus het AD.

De eerste zorg zijn gokadvertenties. “Vanaf vrijdag wordt heel goed zichtbaar dat online gokken nu legaal is”, zegt Fred Sleutel van kansspelverslavingsinstelling Hervitas tegen de krant. “Ik ben bang dat mensen die hun verslaving net onder controle weten te houden, in de verleiding komen om te gaan spelen. Dan krijgen wij als beoefenaars meer inloop, terwijl we het al zo druk hebben vanwege corona.”

Volgens Floor van Bakkum van Hellinek zijn er in Nederland maar liefst 79 duizend problematische gokkers. “Adverteren zou nodig zijn om mensen die illegaal spelen op het legale aanbod te wijzen. De realiteit is dat we gewoon nieuwe groepen gokkers aanboren.” Ze maakt zich zorgen dat gokbedrijven zich gaan richten op het sponsoren van sportclubs, wat volgens de nieuwe wet wel mag. “Veel aanbieders gaan voetbalclubs sponsoren, dat trekt een groot publiek.”

Tony van Rooij van het Trimbos-instituut zei dat gokbedrijven ook sportclubs gaan sponsoren om het jongere publiek te bereiken, wat ze onder de nieuwe kansspelwet niet kunnen met reguliere advertenties. De wet stelt dat providers zich niet mogen richten op mensen onder de 24 jaar en alleen mogen adverteren na 21.00 uur. Maar dat geldt niet voor een voetbalteam dat tijdens een wedstrijd uw logo op hun shirt draagt.

De verslavingsklinieken vinden de wet niet streng genoeg. “Hoewel de wet goede preventieve maatregelen bevat, is het effect vaak halfslachtig”, aldus Sleutel. Juridische dienstverleners zijn bijvoorbeeld verplicht deskundig advies in te winnen, maar zijn niet verplicht dat advies over te nemen. Van Bakkum wees ook op de verplichte waarschuwing als spelers het zelf ingestelde maximumbedrag overschrijden. “Veel providers sturen die waarschuwing per e-mail, een pop-upbericht op het scherm is veel effectiever”, zei ze.

De Kansspelautoriteit heeft tegen het AD laten weten dat zij het deskundigenoordeel over de kansspelwet verwelkomt en dat zij de aandacht vestigen op de risico’s van online kansspelen. “Ook wij houden onze ogen open en zullen het ministerie van Justitie en Veiligheid op de hoogte stellen als we zien dat er iets niet klopt”, aldus een woordvoerder. Hij voegde eraan toe dat Nederland een van de strengste gokwetten van Europa heeft.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?