Geldzorgen raken steeds meer jongeren in Nederland


Zes op de tien jongeren maken zich zorgen over de prijsstijging in het afgelopen jaar, meldt UNICEF Nederland na een enquête onder meer dan 1.000 tieners tussen de 10 en 18 jaar. kampen met langdurige financiële problemen, zei ook de Nationale ombudsman maandag.

Volgens UNICEF heeft één op de vijf tieners thuis geldzorgen. Dat zorgt voor stress, frustratie, boosheid en verdriet. Een van de respondenten zei dat ze geen vrienden thuis konden uitnodigen “omdat dat extra geld kost voor eten en drinken”. Een ander zei dat hun familie thuis hout verbrandt “om de verwarming uit te houden”.

De onderzoekers ontdekten dat 18 procent van de tieners met geldzorgen zich ervoor schaamt. “Jongeren weten heel goed wat er speelt. Maar als jongeren niet praten over de geldzorgen die ze ervaren, heeft dat gevolgen voor hun mentale welzijn en voor de mate waarin ze mee kunnen doen in de samenleving”, zegt Suzall Laszlo, directeur van UNICEF Nederland.

Lees ook:  Minder winkels met enorme kortingen voor Black Friday

De organisatie riep de nationale en lokale overheden op om kinderen “centraal te stellen bij de aanpak van geldproblemen en armoede”.

Omdat geldproblemen vaak onmogelijk blijken te zijn. Volgens de Nationale ombudsman hebben jongeren tot 21 jaar die in de bijstand zitten vaak langdurige financiële problemen. Jongeren krijgen een lagere uitkering omdat hun ouders nog een deel van hun uitgaven betalen, zoals levensonderhoud of studie. Als ouders de toeslag niet kunnen aanvullen, moeten gemeenten dat doen. Maar niet alle gemeenten doen dat in voldoende mate, zegt Nationale ombudsman Reinier van Zutphen.

Jongeren krijgen een uitkering van 258 euro per maand en volwassenen krijgen 1.046 euro per maand. Hoeveel jongerentoeslag wordt aangevuld, verschilt per gemeente. Ook lopen jongeren tegen knelpunten aan in de wet- en regelgeving voor hun uitkering, zoals de verplichte zoekperiode van vier weken naar werk en scholing.

“Ik vind het onbegrijpelijk dat jongeren met een dringende behoefte aan financiële hulp vier weken moeten wachten voordat ze worden opgenomen in de bijstand”, zegt Van Zutphen. “Ik roep de betrokken partijen op om deze verplichte zoektermijn niet meer te hanteren. En om de uitkering van jongeren zonder ouderlijk vangnet altijd aan te vullen tot het sociaal minimum.” Ook noemde hij de regels rond werken naast een bijstandsuitkering ‘onnodig ingewikkeld’, waardoor het vinden van werk niet altijd lonend is.

Lees ook:  Nieuw EU-quotum voor vrouwen in topposities meer ambitie dan Nederlandse

Jongeren hebben ook behoefte aan snelle, gemakkelijk te begrijpen informatie over sociale bijstand. Gemeenten richten zich vooral op het vinden van werk en niet op bijvoorbeeld het volgen van een opleiding. “Terwijl een onderzoek ervoor kan zorgen dat jongeren niet alleen uit de bijstand komen, maar er ook niet weer in terugvallen”, zegt Van Zutphen.

Plaats een reactie