Geen extra gaswinning in Groningen om gasprijs te verlagen: Commissaris van de Koning

Image source - Pexels.com


De gasvoorziening wordt een probleem en de gasprijs stijgt snel. Maar extra afzuigen in Groningen om de prijs te drukken is geen optie, zegt Rene Paas, de commissaris van de Koning in Groningen, tegen Nieuwsuur.

“Het zou schandalig zijn als landelijke politici besluiten de Groningers weer bloot te stellen aan de dreigementen die vanwege de gasprijs de reden waren om te stoppen met boren. Na 2022 is het voorbij. Dan blijft het open als waakvlam voor een ander of twee jaar. En dan lassen we het dicht. Groningengas is verleden tijd.”

De afspraak was dat Groningen een waakvlam zou zijn bij extreem koude winters. Alleen dan kan er meer gas worden gewonnen, aldus Paas. “Niemand in Groningen wil Nederland verlaten en zichzelf in de kou laten staan. Maar als de waakvlam uit is, kan dat niet meer. Het is ook een kwestie van respect.”

Volgens Jilles van den Beukel, energieanalist bij Den Haag Centrum voor Strategische Studies, was er geen goede risicoanalyse toen het kabinet besloot de gasboringen in Groningen stop te zetten. “We hebben tot op de komma berekend hoe de aardbevingen afnemen als we minder winnen, maar we hebben niet goed gekeken naar problemen met de gasvoorziening”, zegt hij tegen Nieuwsuur.

Van den Beukel vermoedt dat het ministerie van Binnenlandse Zaken en bedrijven als Shell en ExxonMobil achter de schermen al praten over meer gaswinning in Groningen. “Maar Shell en Exxon hebben daar helemaal geen zin in, want ze zullen ontegensprekelijk met allerlei schadeproblemen te maken krijgen.” Hij verwacht dat er op termijn meer gas wordt gewonnen in Groningen, maar er komt geen terugkeer naar de oude hoeveelheden. “De sociale druk in Nederland is te groot.”

Vooralsnog is het grootste probleem de stijgende gasprijs. De eerste huishoudens kregen al een hogere rekening en sommige bedrijven hebben problemen. Demissionair minister van Financiën Wopke Hoekstra beloofde de Tweede Kamer dat het kabinet binnenkort met voorstellen komt om de prijsverhogingen te beperken. Hij noemde Groningen niet maar zei te verwachten dat “het kabinet zal moeten ingrijpen”.

Zijn collega Stef Blok van Economische Zaken en Klimaat stelde daarentegen duidelijk dat Groningse gaswinning op dit moment geen optie is. “Het is absoluut geen optie om tijdelijk meer gas te winnen om de gasprijs laag te houden”, zegt Blok’s ministerie tegen Nieuwsuur. “De enige uitzonderingen zijn extreem koude winters of leveringsproblemen.”

Maar dat stelde de Groningers niet gerust. SP-Kamerlid Sandra Beckerman, afkomstig uit de provincie, verwacht dat ondanks de gevolgen de winning in de provincie zal toenemen. “We hebben net vijf aardbevingen gehad in een week. In mijn provincie heeft zich een ramp voorgedaan. Die gaskraan moet echt dicht”, zei ze tegen het programma.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?