Geef horecaondernemers huurverlaging voor corona-sluitingen: procureur-generaal

Image source - Pexels.com


De horecaondernemers zouden korting moeten krijgen op hun huur voor de maanden dat ze moesten sluiten vanwege de coronaviruspandemie, zei de procureur-generaal in advies aan de Hoge Raad. Restaurant- en bareigenaren hebben recht op korting omdat ze de pandemie niet hadden kunnen voorzien toen ze hun huurcontract ondertekenden, aldus de procureur-generaal, meldt de NOS.

De procureur-generaal nam dit onderwerp voor de Hoge Raad onder de loep nadat verschillende geschillen over wie de kosten van de maandenlange horecasluiting moest dragen – de huurder of de verhuurder – tegenstrijdige uitspraken kregen in de lagere rechtbanken. De Hoge Raad is in dit soort zaken de hoogste autoriteit.

De lagere rechtbanken verschilden ook in de manier waarop ze huurkortingen berekenden, toen ze deze toekenden. Sommigen keken alleen naar de omzet van het horecabedrijf, anderen hielden ook rekening met overheidssteun zoals de TVL-vergoeding voor vaste kosten. De procureur-generaal adviseerde om de tweede methode te gebruiken. Het optellen van de TVL-steun bij de omzet bij het berekenen van korting resulteert in een lagere korting voor de huurder.

Met dit advies komt een einde aan de huurconflicten een stap dichterbij, zegt huurrechtadvocaat Sharbel Goriya tegen de NOS. “We moeten de uitspraak van de Hoge Raad zelf nog afwachten. Maar over het algemeen wordt het advies van de procureur-generaal vaak opgevolgd.”

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?