Gedragscode voor snelle boodschappenbezorgers om relaties met buurten te verbeteren

Image source - Pexels.com


Vier grote snelle boodschappenbezorgdiensten hebben gezamenlijk een gedragscode opgesteld waarmee ze conflicten met gemeenten en de omwonenden van hun vestigingen willen voorkomen. Flink, Getir, Gorillas en Zapp ondertekenden de overeenkomsten.

Bij snelle bezorgbedrijven kunnen mensen kleine boodschappen bestellen, die ze vervolgens binnen enkele minuten bezorgen. Daartoe bevinden hun verdeelpunten zich midden in woonwijken. Deze distributiepunten staan ​​bekend als “dark stores” – klanten kunnen niet naar binnen en de ramen zijn afgeplakt. De bezorgers wachten vaak op de stoep met hun elektrische fietsen op bestellingen. Daarna knallen ze door het verkeer om op tijd op hun bestemming te zijn. Dit leidt tot frustratie bij de bewoners.

Verschillende gemeenten hebben maatregelen genomen tegen deze snelle bezorgdiensten. Amsterdam sloot onlangs een donkere winkel, en een rechtbank oordeelde in het voordeel van de sluiting. Bij elk verbod loopt de snelle bezorgservice potentiële inkomsten mis. Vandaar de nieuwe gedragscode.

De gedragscode bevat zes principes. De vier bedrijven beloofden “hun locaties met zorg te kiezen”. Er komen dus geen dark stores “in centrale winkelstraten, voetgangerszones of in de buurt van basis- of middelbare scholen”. Bezorgers mogen geen overlast veroorzaken en moeten op het trottoir ruimte laten voor voetgangers. De bedrijven zeiden dat “de veiligheid voor ons personeel en medeweggebruikers onze topprioriteit is.” Ze beperken de snelheid van e-bikes tot 25 kilometer per uur en elektrische scooters tot 45 km/u. Bezorgers worden per uur betaald, zodat ze niet verliezen als ze langzaam rijden en niet worden beloond voor te hard rijden.

Flink, Getir, Gorilla’s en Zapp zeiden per locatie met de gemeente afspraken te willen maken over bijvoorbeeld ‘parkeren, voorzieningen en de uitstraling van de locatie’. Dit gaat gelden “voor alle nieuwe vestigingen in Nederland en waar mogelijk bestaande vestigingen”.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?