Gedeeltelijke beursgang van Bol.com gepland voor 2022

Image source - Pexels.com


Ahold Delhaize, het moederbedrijf van onder meer Albert Heijn, Etos en Gall & Gall, wil haar webwinkel bol.com deels op de kaart zetten. Dat maakte Ahold Delhaize maandag bekend tijdens een beleggersdag. Het bedrijf is van plan een beperkt aantal aandelen op de Amsterdamse beurs te plaatsen.

Ahold Delhaize nam vorig jaar de strategische kansen voor bol.com onder de loep en zag toegang tot financiering in een beursgang om de webwinkel verder te laten groeien. Het bedrijf benadrukte dat bol.com een ​​essentiële rol zal blijven spelen in de strategische samenwerking met andere Ahold Delhaize-merken in de Benelux. Ahold Delhaize behoudt op lange termijn “aanzienlijke controle” over bol.com.

De beursgang zal naar verwachting plaatsvinden in de tweede helft van 2022, afhankelijk van de marktomstandigheden. Ahold Delhaize rekent voor 2021 op een omzet van 5,5 miljard euro voor bol.com. Tegen 2025 moeten de inkomsten verdubbelen. Ahold kocht, nog niet samen met het Belgische Delhaize, in 2021 bol.com van investeerders Cyrte Investments en NPM Capital. prijs op dat moment was ongeveer 350 miljoen euro.

Bol.com realiseert dit jaar naar verwachting een EBITDA-resultaat, de winst voor belastingen en afschrijvingen, van 150 miljoen tot 170 miljoen euro. Het is voor het eerst dat dit resultaat voor bol.com wordt gegeven, zegt Ahold Delhaize-topman Frans Muller. Hij zei niets over de omvang van het bol.com-belang dat naar de beurs gaat en de waardering van de dochteronderneming. Experts van effectenhuis KBC zouden verbaasd zijn als de waardering voor heel bol.com meer dan 5 miljard euro bedraagt.

Ook voor de Ahold Delhaize-groep als geheel verwacht de raad van bestuur een aanzienlijke omzetgroei in de komende jaren, ondanks “macro-economische tegenwind”. Muller sprak in een toelichting over de pandemie van het coronavirus. “De pandemie heeft de sector permanent veranderd. Er zijn nieuwe routines, er is meer online”, merkte hij op. Ook op het gebied van duurzaamheid wil Ahold Delhaize stappen zetten. Het is van plan om in 2040 nul CO2 uit te stoten uit eigen activiteiten, tien jaar eerder dan de doelstelling. In 2050 streeft Ahold Delhaize naar een netto-nuluitstoot.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?